Löper ön samma risker som Norge och Finland?

Gotland tillhör de regioner där smittspridningen är som minst. Då har vi väl också minst av immunitet mot en andra coronavåg?

Får svårt att surfa på andra coronavåg?

Får svårt att surfa på andra coronavåg?

Foto: Chris Carlson/TT

Pandemi2020-04-17 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige skiljer ut sig jämfört med resten av Västeuropa, i hur vi hanterar coronakrisen. Själv lutar jag mot att Sveriges mer återhållsamma motåtgärder tjänat oss väl och att andra länder, som stängt och bommat igen mer än vi har gjort, har gått för långt. Men jag är verkligen inte säker, eller ens övertygad. Juryn kommer att behöva överlägga länge än, innan vi har några säkra svar.

I vanlig ordning är det många som redan är bombsäkra. Både i Sverige och i utländska debatter framhålls Sverige av somliga som ett skräckexempel där onödigt många fallit offer för viruset. På unheard.com läste jag en artikel av Freddie Sayers som jag däremot tycker gör en balanserad beskrivning av läget i Sverige och övriga Västeuropa.

Han konstaterar att de diagram och den statistik som används för att framhålla Sverige som ett skräckexempel, bygger på att jämföra Sverige med de länder som har varit mest framgångsrika med sina långtgående åtgärder. Med Finland, Norge, Tyskland och Danmark.

Men jämför man med några andra länder som också gått mycket långt i att stänga ner landet – med Belgien Frankrike och Storbritannien – ja, då framstår den svenska strategin som väldigt framgångsrik.

Antalet dödsfall per dag i corona tycks ha flackat ut i Sverige och kan till och med ha börjat minska, trots att somliga hävdar att fullständig nationell nedstängning är enda vägen att uppnå detta. Och jämför man med de länder som har stängt ner ligger Sverige någonstans i mittfältet.

Då ska man betänka att de länder som lyckats allra "bäst" just nu, om man bara fokuserar på antalet smittade och döda, löper större risk för att råka ut för en andra våg av smittan när de åter öppnar sina skolor med mera. Steget från nedstängning till öppenhet kan bli svårt att ta. Inför en sådan andra våg borde Sverige stå bättre rustat än våra nordiska grannländer där färre smittats och färre har dött, men där färre också har fått immunitet mot corona.

Sveriges strategi har inte varit att till varje pris stoppa spridningen av corona, utan att begränsa spridningen så att sjukvården ska hinna med dem som insjuknar. Detta mål har hittills uppnåtts.

Frågan är hur oroliga vi ska vara för Gotlands del, inför en eventuell andra våg. Gotland tillhör tillsammans med Blekinge, Kronobergs och Kalmar län de regioner som kommit lindrigast undan corona. Hittills. Men det borde väl i så fall också innebära att färre uppnår immunitet i dessa regioner, i likhet med situationen i Danmark, Finland och Norge.