Ni vet den där regniga dagen som man sparar till? Anledningen till att man exempelvis ska ha god ordning på statsfinanserna och en väl tilltagen buffert. Nu regnar det. Ja, det vräker ner. Det är nu vi kan ta till den där bufferten för att hålla näsan ovanför vattenytan, så att exempelvis Sveriges livskraftiga företag kan överleva och ge oss möjligheten att arbeta oss ur krisen när pandemin är över.
Konjunkturinstitutet publicerade sin prognos i går. Den beskrevs som "historisk dyster". BNP förväntas falla med sju procent i år, dubbelt så mycket som i förra prognosen. Arbetslösheten går över 10 procent i år och över 11 procent nästa år. Om vi inte har otur.
– Det är ett antagande vi gör, det kan bli värre, sade KI:s generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har uttalat sig för att det snarast behövs massiva direktstöd till företagen. Det har även Centerpartiet och Liberalerna, vilket orsakat en del gruff mellan partierna bakom Januariöverenskommelsen.
Men när Finansutskottet i går behandlade förslag till utskottsinitiativ med förslag till dirktstöd för företagen från M, KD och SD – då röstade Centern och Liberalerna tillsammans med regeringspartierna S och MP för att bordlägga frågan. Socialdemokraterna vill avvakta. Och medan företagen tvingas vänta – när dag efter dag går utan intäkter och kostnader som läggs på hög – så är det allt fler som ger upp och lägger av. Hade de bara kunnat härda ut så hade de varit livskraftiga vinstgivande företag efter den tillfälliga coronakrisen, men det finns ju gränser för hur mycket man kan uthärda när varken vändningen eller räddningen ännu inte är i sikte.
Det finns alltså en verbal majoritet för omfattande direkta företagsstöd i riksdagen. Men C och L valde att rösta mot sin egen övertygelse och med Löfven.
Moderaterna presenterade i går en skuggbudget som förutom en mycket stor satsning på företagsstöd innehöll sex miljarder kronor till coronatest. Detta för att Sverige behöver skaffa sig bättre information om smittans spridning, bland annat för att bättre kunna tajma en återstart av ekonomin. Sverige har hittills gjort mycket färre tester än exempelvis våra nordiska grannländer och Tyskland,
– Det är en fundamental del av vägen tillbaka, sade partiledaren Ulf Kristersson om testerna under gårdagens presskonferens.
Om Socialdemokraternas hållning, att vila på hanen medan företag går under, sade han:
– Den här strategin håller inte.
– Jag tror att alla inser att varje dag som går nu utan ett besked är en förlorad dag.