Krönika
Det kommer en tid efter krisen, vad vi gör nu kommer avgöra kommande decennium. Världen har på grund av pågående pandemi också gått in i ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge. Mycket av de akuta åtgärder som krävs för att hantera situationen nu är på plats. Brister har kommit i dager och lärdomar kommer dras om hur vi bör bygga ett samhälle som ännu bättre kan tackla nästa pandemi. För den kommer igen. Spanska sjukan, Hongkong, asiaten och andra har härjat i Europa och världen under de senaste hundra åren och väldigt lite talar för att covid-19 skulle vara den sista.
Krisen har med all önskvärd tydlighet visat på behovet av ett starkt samhälle. Ett samhälle som kan mobilisera de resurser som krävs. Som redan innan krisen är ett faktum tar höjd för de utmaningar som kommer. Beredskapslager med utrustning och läkemedel kommer sannolikt att byggas upp igen efter det att alliansen privatiserade apoteksmarknaden och avskaffade beredskapslagren för läkemedel.
En faktor som kommit i skymundan är behovet av trygga anställningar. En av de första åtgärderna jag undersökte var möjligheten för Region Gotland att göra avsteg från karensdagen för att alla med symptom skulle kunna stanna hemma. Den frågan löste sig genom att regeringen tog initiativet. Men det är många som inte omfattas av det. Många som har tillfälliga anställningar, timanställningar och som måste räkna varenda möjlig arbetad timme för att kunna klara räkningarna. Deras möjlighet att stanna hemma vid milda symptom är mer begränsad.
Arbetsmarknaden har förändrats de senaste decennierna och vi ser i dag fler otrygga anställningar. Det måste vi ändra på när vi efter den här krisen ska skapa bättre förutsättningar att hantera nästa.
I veckan som gick hade vi sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden. Där fick vi en god bild av sjukvårdens arbete med att begränsa spridningen och vårda de som drabbats. Vi har en sjukvård att vara stolta över kan jag konstatera efter mötet. Vid samma sammanträde beslutade vi också om en förstärkning av ambulansen. Gotland har i dag längst utryckningstider i landet. Därför behöver vi ytterligare en ambulans. Det är ett krav vi Socialdemokrater drivit som nu blir verklighet. Det kommer öka tryggheten på Gotland, i synnerhet på Storsudret, norra Gotland och Östergarnslandet.
Vi avvisade också att privatisera labb- och röntgenverksamheterna vid Visby lasarett. Alliansen svängde på sammanträdet. Det är bra att kunna ändra sig och förhoppningsvis har behovet av ett starkare samhälle nått även de borgerliga. Det lovar gott för arbetet som tar vid efter krisen.
Filip Reinhag