Var är det bäst att leva och bo som pensionär?
Mitt svar är givet: Gotland förstås. Skulle inte kunna tänka mig ett fast boende någon annanstans i vårt land. Har ändå provat på en hel del platser i Stockholm och dess kranskommuner och har en del att jämföra med. Även om det inte var som pensionist.
Så läser jag det pensionsindex som presenterades tidigare i år. Det var andra året som Länsförsäkringar gjorde en undersökning i landets 290 kommuner, var vi 65-plussare trivs bäst.
Där hamnade Gotland på 91:a plats. Inte dåligt, men inte heller riktigt bra.
Undersökningen byggde på åtta kriterier:
- Antalet som får försörjningsstöd. Gotland på 86:e plats. Danderyd i topp.
- Hur hög pension man får. Gotland 162:a. Högst pension i Danderyd..
- Tillgången på läkare, sjuksköterskor och psykologer. Här har Gotland sin bästa ranking, 52:a. Skinnskatteberg bäst.
- Hur många unga i länet som ska försörja äldre: Gotland 176:a. Bjurholm nummer ett.
- Hur många +65 som jobbar: Gotland på 63:e plats. Sundbyberg nummer ett.
- Skuld hos kronofogden: Gotland 108:a. Storuman etta.
- Låg ekonomisk standard, vilket innebär 60 procent lägre än medianinkomsten: Gotlands sämsta gren: 193:a. Danderyd toppar här också.
- Antal dygn inom korttidsvården. 140:e plats för Gotland, Eskilstuna etta.
Undersökningen visar att sex av de tio högst placerade kommunerna ligger i Stockholms län. Danderyd toppar. Det är kommuner där invånarna haft bra inkomster under livet. Det är också kommuner där det är en jämnare fördelning mellan unga och gamla. I mindre kommuner, som Gotland, blir vi allt äldre och färre i arbetsför ålder. Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) undersökning "Den framtida befolkningen" beräknas det bo cirka 63000 personer här år 2040. Det är främst i åldrarna 75 år och äldre som folkmängden ökar. Gotland hade högst medelålder i riket redan 2020, och så kommer det att se ut även framöver. 2040 beräknas medelåldern vara 49 år för kvinnor, 46,3 för män. Det är en ökning med drygt två år både för män och kvinnor på bara 20 år.
Länsförsäkringars undersökning som bygger på statistik från kommunerna är intressant. Men den sätter ändå inte fingret på hur man egentligen trivs där man bor. Utan på siffror. Och det finns ju andra värden här i livet. Som att bo på en plats som Gotland där allt finns, på behagligt nära avstånd.
Idag är 48 procent av Gotlands befolkning 25-64 år vilket är de mest yrkesaktiva åren. Till 2040 ökar den siffran till 52 procent (56 i riket). Det beror på att den arbetsföra åldern höjs till 69 år med det nya pensionssystemet.
2040 är Gotland det län med högst antal äldre. Och framförallt ökar det i gruppen som är plus 85 år. Vid senaste årskiftet fanns 2100 gotlänningar i åldersgruppen. 2040 har den siffran nästan fördubblats till 4100. 24,1 procent av gotlänningarna är då över 70 år, mot 20,4 idag.