Replik: "Barnperspektivet försvinner ofta i politiken"

POLITIK 2022-09-21 09:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

Till att börja med vill vi i Feministiskt initiativ beklaga om det uppfattades som att vi under måndagens regionfullmäktige riktat kritik mot tjänstepersoner. Självklart var inte detta min eller partiets mening. Tjänstepersoner och all personal inom Region Gotland förtjänar inte kritik från folkvalda politiker och vi ber om ursäkt om det uppfattats så. 

Det finns dock behov av ett klargörande och en bakgrundsbeskrivning till varför just barnperspektiv lyftes av oss i ärendet gällande försäljningen av Gustavsvik. Den 1 januari 2020 blev FN:s barnkonvention svensk lag. Det innebär att barns rättigheter ska beaktas och avvägas vid alla beslut som berör barn. 

Detta gäller domstolar och rättsväsenden men även i andra beslut som på olika sätt berör barn. Vid en interpellation i regionfullmäktige efter det att lagen trätt i kraft ställde Feministiskt initiativ frågan kring hur Region Gotland framdeles skulle arbeta när Barnkonventionen blivit lag: Svaret upplevde vi då som tydligt: Att Region Gotland skulle tillämpa ett barnperspektiv i alla beslut som rör barn. 

Det är precis här som det svepande: ”behov av utbildning” kommer in. Alltför ofta passerar beslut oss förtroendevalda där barnperspektivet inte anses aktuellt, och att det faktiskt saknas ett barnrättsligt resonemang i beslutsunderlaget. Det är sällan detta påpekas i regionfullmäktige och det är trots allt förtroendevalda som faktiskt har ett mandat att både lyfta frågan och påtala behov.

Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) är nyckeln till ett framgångsrikt arbete med barns rättigheter att hela organisationen är involverad. I de kommuner där både tjänstepersoner och beslutsfattare utbildats i Barnkonventionen och i ett barnrättsbaserat synsätt ökar det kvaliteten i beslutsunderlag och främjar demokrati och inkludering. 

Vi behöver förhålla oss till detta nu och faktiskt ge tjänstepersoner och folkvalda rätt förutsättningar för ett barnrättsbaserat arbetssätt och beslutsfattande.  Ofta tänker vi att barnperspektiv ska beaktas i frågor som berör hälsa och sjukvård, skola, socialtjänst samt kultur och fritid men inte de nämnder eller förvaltningar som har med vägar, miljö och byggande att göra. 

Självklart berörs barn i allra högsta grad även av dessa områden och därför skulle ett barnperspektiv definitivt varit på sin plats i underlaget gällande försäljningen av Gustavsvik. Självklart berörs barn på olika sätt av att denna plats säljs och eventuellt förändras i framtiden. 

Feministiskt initiativ önskar och hoppas att tjänstepersoner och förtroendevalda ges möjlighet att jobba mer barnrättsbaserat i framtiden. Det finns redan ett framgångsrikt arbete i många kommuner och SKR besitter både kunskap gällande utbildning och implementering. Feministiskt initiativ säger detta med de bästa intentioner för en ökad delaktighet och inkludering inom Region Gotland.