2000 fler boende på Fårö skulle minska problemen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Annars är det ganska trevligt att vara arbetslös på sommaren, även om sysslolösheten i sig blir påfrestande i längden.
Mycket sol och bad med min dotter har det hunnit bli. Likaså ett antal böcker och med dem en hel del funderande på liv och död.
Inte minst sedan min mamma hastigt gick bort efter att ha plågats av senilitet och värk. Det känns ändå skönt att hon har blivit väl omhändertagen av personalen på Stuxgården och att de orkar med att bry sig om de gamla trots sin arbetsbörda och allt för låga lön.
Men i övrigt finns det många glädjeämnen. Det varmaste badvattnet på åratal, korvgrillning i solnedgång, smultron och jordgubbar, Smaklösas obetalbara show och sommarens bästa, att få se Estelle 9 år (Gotlands Amy Diomond) vinna kareoketävlingen med ett underbart framförande av "Håll om mig", Nanne Grönwalls sommarhit. Och allt detta på Fårö.
Tiodubblad befolkning
Sommartid finns det 15-20 restauranger och cafeér, uppträdanden, dans, bio, nattklubb och allehanda aktiviteter som kulturvandringar, fotbollskola och körsång. Fårös knappt 600 innevånare tiodubblas under sommaren. Och alla så ääälskar de Fårö. Men varför bor det då inte flera på denna underbara ö? Skulle inte denna förnimmelse av storstadspuls på landet kunna finnas även på Fårö året runt?
Många tycker att visst kunde de bo på Fårö året runt, om det bodde flera där. Det saknas arbetstillfällen och service på vintern. Det är "för långt" till Stockholm, vänner och kolleger.
Om man frågar riktigt energiskt så kryper det fram att i Visby finns annars det mesta och båtresorna till fastlandet är inte längre oöverstigliga. Men ska man bo på Fårö så är det ett helt dagsverke att först passa fåröfärjan och sedan transport till Visby när shoppingnerven sätter in. Ska man sedan vidare till Stockholm så blir det allt för lång resa.
För långt ifrån Stockholm
Det är det svaret jag har fått av ett antal sommarstugeboende på Fårö. Gärna Fårö, men för få arbetstillfällen, för få boende vintertid, för lite service och aktiviteter och för långt från Visby och i synnerhet Stockholm gör att tusentals fåröfrälsta hellre väljer en annan ort att bo och arbeta på.
Hur kan man ändra en sådan inställning? Med 2000 fler boende på Fårö skulle glesbygdsproblemen vara mycket mindre.
En dröm? Javisst, men på något sätt borde det var möjligt att öka Fårös och Gotlands befolkning när nu så många trivs här. Alternativet är att sakta dö sotdöden.
När min mammas generation är borta från Fårö återstår det inte mer än 2-300 fåröbor. Hur ska de kunna upprätthålla en service med skola och affär?