2006 var ett innehållsrikt år
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När jag tänker tillbaka på 2006 så har "som vanligt" mycket tid ägnats åt vår livsnerv, Gotlandstrafiken. Vi har i olika sammanhang fört fram att det inte får ske försämringar utan att minst nuvarande standard med snabbgående färjor, tillräcklig kapacitet och till rimliga priser är en förutsättning för en positiv utveckling på Gotland.
Överheten
Det är fascinerande att läsa att redan Linné på sin tid, 1741, hade synpunkter på kommunikationerna och att "Överheten" inte brydde sig om sakernas tillstånd. Nu pågår den andra omgången av upphandlingen av färjetrafiken från 2009, den första fick avbrytas då ingen lämnade anbud. På senare tid har Sveriges regler för rederistöd diskuterats.
För mig är det en självklarhet att det skall vara lika villkor som gäller oavsett från vilket land rederiet kommer som lämnar anbud på Gotlandstrafiken - jag förutsätter att regeringen löser detta så att svenska rederier ges likvärdiga förutsättningar.
Under våren genomfördes dialog Hela Visby där många tog chansen att tycka till om hur Gotlands enda stad skall utformas i framtiden. Gotlands kommun har nu köpt marken söder om Visby och visst öppnar det stora möjligheter för expansion men det är samtidigt viktigt att ta ett helhetsgrepp över planeringen av området innan man börjar byggnation. Därför är det viktigt att planeringen även fortsätter för byggnation på andra områden.
När kommunens egna förvaltningar flyttar ut från innerstaden till Visborg, gamla P18, hoppas jag att kommunen blir mer lättillgänglig samtidigt som det ger utvecklingsmöjligheter för Visby innerstad. Det känns bra att det byggs så mycket över hela Gotland och jag måste säga att det känns bra att se husen växa fram på gamla slakteritomten - även om jag ångrar att vi inte hårdare drev kravet på underjordiska garage för att bidra till en bättre parkeringssituation i Visby.
Maktskifte
Valkampanjen 2006 var intensiv men fantastiskt rolig eftersom så många var engagerade och intresserade av vad de olika partierna ville göra för att bland annat bidra till mer jobb och företagande. Vi nådde målet med maktskifte i riksdagen och i kommunen. Det uppdrag som jag nu själv har, att leda kommunstyrelsen på Gotland, känns oerhört inspirerande men givetvis också mycket ansvarsfullt.
Gotland är fantastiskt och mycket positivt händer men vi står också inför stora utmaningar. Vi måste lyckas att vända de senaste årens negativa befolkningsutveckling, företagsklimatet behöver bli bättre och jag tycker det är viktigt att bibehålla beslutanderätten om utvecklingsfrågor lokalt här på Gotland vilket betyder att vi måste jobba för att vara kvar som egen region samtidigt som vi utvecklar samarbetet inom bland annat sjukvårdsområdet.
Ekonomi
Kommunens ekonomi skall vara så stabil så den möjliggör bra planering och kvalitet på den offentliga servicen och samtidigt ger möjlighet att fortsätta skattesänkningarna.Bostadsbyggandet måste fortsätta, hotellkapaciteten behöver öka för att klara efterfrågan när nya kongresshallen står klar i april och energiomställningen är en annan utmaning där kanske fortsatt betodling kan bidra till etanol eller biogas, för att nämna några av de utmaningar som väntar.
2006 var också året då Smaklösa fick Gotlands kommuns kulturpris till stor glädje i min familj och bekantskapskrets och året då rondeller och andra platser invaderades av den nya flugan, rondellhundar. Jag vill så här i slutet av året passa på att önska Er alla läsare ett riktigt Gott Nytt År och hoppas att ni har möjlighet att ta det lugnt och njuta av helgfriden.