2010 blir ett spännande år
Hanna Westerén är glad över uppdraget att sitta i den nya nämnden för gymnasie- och vuxenutbildning. Men först blir det en månad i Finland.
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Min värdorganisation är Tammerfors Arbetareförening och de har lagt upp ett digert program för min vistelse hos dem. Det är med stor förväntan jag reser dit. Jag hoppas kunna ta med mig hem en del idéer för fortsatt politiskt arbete. Liksom vi sitter Tammerfors socialdemokrater i opposition.
Glädjande nytt uppdrag
Att jag fick stipendiet var en överraskning, liksom mycket annat som skett under året. Att Björn Jansson avgick som oppositionsråd kom som en kalldusch för mig. Jag förstår hans skäl till fullo och tycker det är klokt och modigt att agera som han. Dock blir saknaden stor i de sammanhang där han hållit partiets fana högt.
Förslaget att välja mig till gruppledare för oppositionen i den nya nämnden för gymnasie- och vuxenutbildningsfrågor, var oväntat men glädjande.
Jag ser verkligen fram emot att arbeta med de här frågorna tillsammans med mina kamrater. Jag har även mycket höga förväntningar på nämndens ordförande, Stefan Wramner (m), som under sin tid i Bun gett ett seriöst och ansvarstagande intryck. Förhoppningsvis ger också Wramner så väl politiker som tjänstemän bättre arbetsförutsättningar, än ordförande i den nämnd han lämnar.
På det nationella planet har år 2009 varit något av ett sorgens år, med stora ekonomiska och sociala påfrestningar, och så här på sluttampen ett klimatmöte med katastrofalt resultat. Många medmänniskor går nu utan arbete, många unga saknar bostad. Listan kan göras lång.
Min poäng är dock att Sverige slits isär. Jag begrundar varje dag hur lyckligt lottad jag själv är som har så väl bostad som arbete, men det är ingen självklarhet i Sverige idag.
En rättvis fördelning
Därför är det så sorgligt att de (den moderatledda regeringen), som verkligen har möjlighet att påverka situationen och fördela resurserna mer rättvist, inte lägger två strån i kors. Men, jag är inte förvånad, enbart sorgsen, eftersom det Sverige behöver för att återhämta sig från den djupa kris vi befinner oss i, är solidaritet.
Solidaritet mellan dem av oss som har arbete och dem av oss som inte har det. Solidaritet mellan dem av oss som är friska och arbetsföra och dem av oss som inte är det. Helt enkelt ett samhälle med solidaritet mellan dem av oss som har så att vi klarar oss och dem av oss som inte har det. Allt annat är för mig otänkbart, och ovärdigt!
Till sist ett kort nedslag på vår egen fantastiska ö, där vi genomlevt ett händelserikt år i kommunala mått mätt, med så väl glädje som sorg, men framför allt besparingar. Bistra tider kan hanteras på olika sätt.
Grattis till barnskötarna
Det sätt på vilket besparingarna skötts i en kommunens största nämnder, Bun, är inte ett sätt jag skulle rekommendera. Hade besparingarna från början genomförts med förnuft och inte enbart med ideologisk kompass, hade så mycken oro och vrede kunnat undvikas. Till barnskötarna vill jag givetvis säga grattis.
Till alla er andra vill jag önska ett riktigt gott nytt år. Även om år 2009 stundvis varit rejält politiskt tungt, har jag gott hopp om att år 2010 kommer ett bli ett fint och spännande år. Vi ses, go’ vänner!