För i dagarna 25 år sedan – 12 mars 1989 – presenterade en ung programmerare vid kärnforskningsorganisationen Cern i Schweiz ett förslag om hur man lätt kunde dela information via sammanlänkade datorer. Engelsmannen Tim Berners-Lee hade en idé som var så banbrytande att ingen trodde på den från början. Han kallade den World Wide Web, "den världsvida väven".
Att koppla samman datorer var i och för sig inte något nytt då. Och World Wide Web var inte ensamt i sitt slag. Men det var gratis och fungerade med alla operativsystem. 1993 släpptes det fritt för allmänheten. Resten är – som det brukar heta – historia.
Med World Wide Web kom också företagens och även privatpersoners hemsidor. Företag som utvecklade dessa och tjänster för dessa hade gyllene tider. Vinster skapades, men kanske framförallt, förväntningar på vinster gjorde att de nya it-företagen värderades till osannolika summor. Många lyckades attrahera tunga investerare. Runt millennieskiftet var it-bubblan ett faktum och många av företagen gick i konkurs. I dag är it-branschen mer mogen och även företag och organisationer som köper deras tjänster har blivit bättre på att upphandla.
Infrastrukturmässigt har modern it-kommunikation betytt oerhört mycket. I dag görs mycket på internet av det vi tidigare gjort genom personliga besök. Vi betalar våra räkningar direkt på nätet istället för att köa på banken eller på Posten (som knappt finns längre i den gamla tappningen). Två av tre har de senaste sex månaderna köpt tåg-, buss- eller biobiljetter via internet enligt statistik från Post- och Telestyrelsen. Mer än varannan har använt ”samhällsviktiga tjänster”, till exempel Försäkringskassan under samma tid. Nästa nio av tio har surfat på internet, många troligtvis för att läsa nyheter.
Det här ställer naturligtvis krav också på politiken. Trots allt är det många som fortfarande skickar och tar emot post på det vanliga sättet. Inte minst småföretag som etablerar sig på småorter och som säljer till exempel via internet måste också kunna leverera de varor som kunderna beställer. Det förutsätter att vi har en postbefordran även fortsättningsvis över hela landet. Den service som till exempel lantbrevbärarna traditionellt utför är viktig.
Men också det faktum att vi använder allt mer av elektroniska tjänster gör att behovet av bredband och snabb uppkoppling blir allt viktigare när det gäller företagande också utanför de befolkningstäta områdena. Att it-minister Anna-Karin Hatt (C) har som mål att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” ställer krav också på åtgärder.
Tim Berners-Lee, som presenterade sina idéer om World Wide Web, heter numera Sir Timothy Berners-Lee och är dubbad till riddare av drottning Elisabeth II. I Sverige kan man inte längre adlas. Men bra idéer för infrastruktur och småföretagens villkor – inklusive it – kanske kan ge utdelning i form av bra valsiffror i höstens val. Här har Hatt och Lööf en stor utmaning.