Men inte hänvisar länsstyrelsen till markägarnas intressen. Nej då. Oljeprospektering strider mot intressena för 31 naturreservat och 30 Natura 2000-områden.
Någon borde borra efter formalin. Det måste det finnas massor av.
I går rapporterade också Radio Gotland att en ny intressent - Sagacity Holdings Ltd från Nya Zeeland - ansökt hos myndigheten Bergsstaten om tillstånd att leta olja och gasformiga kolväten på 2 300 hektar i bland annat Gothem och Norrlanda. Är det någon som vågar sig på en gissning hur länsstyrelsen kommer att ställa sig till det projektet? Och varför?
Anledningen till att fältet är så öppet för dessa prospekteringsföretag är att svensk lagstiftning hårt begränsat markägarnas rättigheter. Markägarnas rättigheter sträcker sig inte så djupt, och en lagändring i början på 90-talet innebar ytterligare begränsningar. På sin hemsida skriver myndigheten Bergsstaten:
"När ett tillstånd beviljats enligt minerallagen inskränks fastighetsägarens rådighet mer eller mindre över sin fastighet under den tid och på det sätt som står i tillståndet."
Och:
"I Sverige gäller sedan hundratals år att den som har förutsättningar att undersöka eller bryta en mineralfyndighet kan beviljas tillstånd enligt minerallagen och att göra det oavsett vem som äger marken. Den myndighet som är tillsatt för uppgiften att besluta om sådana tillstånd är Bergsstaten."
Om du har oturen att äga mark som ligger ovanpå något som någon vill åt så är du med andra ord illa ute. Det nationella intresset överordnas individens rättigheter. Det är ingen slump att bruket etablerades när kungen var enväldig och långt innan den moderna demokratin ens var påtänkt.