LEDARE
Är vi på väg in i en finanskris och håller en ny bostadsbubbla på att blåsas upp? Finansanalytikerna är inte eniga och ger olika svar, ofta baserade på vem de representerar och varifrånderas lön kommer. För även om mångager lugnande besked framskymtar ändå en viss oro för att ballongen börjar närma sig bristningsgränsen.
Den förra finanskrisen glömdes snabbt bort, men det är svårt att inte låta bli att fundera över hur den finans- och konjunktursvackan kunde uppstå så snabbt och utan förvarning. Vad sysslade alla välbetalda analytiker, bankchefer och andra i finansbranschen med innan bubblan sprack? För deras jobb är ju att följa marknaden och förutse riskerna.
Eller är det som i följande exempel, hämtat från trafikens värld: Två bilförare kör på en bra väg när det längre fram skymtar ett hinder. Den omdömesgille föraren saktar ner farten, bedömer situationen och smyger förbi hindret på ett säkert sätt. Den oansvarige bilföraren släpper inte gasen, utan utgår från att hindret ska kunna passeras i full fart. Det gör det dock inte och kraschen är ett faktum.
Precis så känns det som finansmarknaden fungerar, full fart framåt i tron att alla hinder kan passeras utan att sänka farten.
När det gäller bostadsbubblan har tillväxten ivrigt påhejats av banker och fastighetsmäklare. Det har varit lätt att låna, vilket resulterat i ständigt höjda fastighetspriser.
Nu börjar signaler komma om överbelånade fastigheter och lägenheter. Vad händer då?
Jo, samma banker som uppmuntrat denna utveckling börjar dra i bromsen och kräva större egna insatser. Och här har myntet två sidor. Dels resulterar detta i att många med lägre inkomster stängs ute från bostadsköp, men samtidigt leder det sannolikt fram till sänkta priser och därigenom ökade möjlighet för fler att genomföra ett köp av lägenhet eller villa.
Det är inte bara amorteringskrav som kan medverka till att kyla ner en överhettad bostadsmarknad. Förre statsministern Göran Persson anser till exempel i en enkät som SVT Nyheter gjort att ränteavdragen är osunda och bör avskaffas. Till att börja med för de högsta lånen och avsikten är att bryta förväntningarna på ständigt stigande priser. Och det är väl just det som hela tiden blåser ny luft i bubblan – tron på ständigt stigande pris med hjälp av låga räntor och möjligheten till hög belåning.
Förhoppningsvis fullföljer Finansinspektionen Anders Borgs (M) linje med tydligare amorteringskrav, ett steg för att bromsa prisutvecklingen. I bästa fall hinner priserna vända nedåt innan bubblan spricker.