Ahlin: "Det är viktigt att strandskyddet reformeras"

Politik2021-08-05 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Att få bygga bostäder i närheten av en kanal, en grävd damm eller mindre träsk är viktigt för utveckling av vår gotländska landsbygd. Vi har ont om byggbar mark eftersom exempelvis åker, höga natur- och kulturvärden, fornminnen och markens förutsättningar för vatten och avlopp och förstås försvarsmaktens bullerpåverkan och riksintressen ofta gör att vi måste säga nej till bygglovsansökningar och förhandsbesked. Den som hittat en byggbar plats ska kunna få bygga bostäder även om det råkar finnas vatten i närheten.

Det går ett dike i ena änden av en fastighet i Fole där vi givit förhandsbesked för en permanentbostad, och där gäller strandskydd. Länsstyrelsen har haft ansökan om att upphäva strandskyddet på sitt skrivbord i ett halvår nu, och har ännu inte haft tid att ens se på ärendet. Strandskyddsreglerna är idag för otydliga, tar för lång tid att utreda och besluten är inte förutsägbara.

Det förslag som strandskyddsutredningen presenterat innebär att ta bort det generella strandskyddet runt små träsk på mindre än 1 hektar och kring vattendrag som är mindre än 2 meter breda. Så har man redan gjort i 12 av 21 län, och där fungerar det bra. Om ett område har höga naturvärden eller är viktigt för friluftslivet kan Länsstyrelsen se till att strandskyddet finns kvar just där.

Utredningen föreslår att sjöar, dammar eller våtmarker anlagda efter 1975 inte ska omfattas av generellt strandskydd. Det är den praxis som gäller idag. Jag tycker regeln ska gälla alla anlagda vatten, oavsett när de grävdes. 

Bra att veta är att utredningen inte alls hanterat riksintresset Gotlandskusten, som har ett alldeles eget skydd, och dessutom till stor del är naturreservat. Friluftslivet skyddas med ett eget riksintresse. Att peka ut landsbygdsområden är tänkt som en vidareutveckling av dagens LiS-områden, inom såna områden kan Länsstyrelsen upphäva strandskyddet så att just det området kan utvecklas för bostäder eller turism. Ventiler för särskilt värdefull natur eller allemansrättsliga värden föreslås dock av utredningen.

Det grundläggande nytänkande som behövs för att strandskyddssystemet ska kunna bli en del av den fysiska planeringen enligt plan- och bygglagen (PBL) med utrymme för anpassning till lokala förhållanden, god balans mellan exploatering och bevarande och hänsyn till total samhällsnytta, saknas fortfarande bland förslagen. Ett enklare system, med tydligt lokalpolitiskt ansvar och tillit till den kommunala beslutsnivån, är inte en motsättning till ett välfungerande strandskydd.

Strandskyddsutredningen går inte så långt som jag skulle vilja. Men förslagen i den är bättre än nuläget.

Våra naturvärden och den biologiska mångfalden hotas inte. Allemansrätten är inte hotad av ändrade strandskyddsregler. Centerpartiet vill behålla strandskyddet som gäller 100 meter intill Gotlands kust.

GOTLÄNNINGEN

Det här är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.