Aids dödar fler än apartheid

Nuvarande presidenten Jacob Zuma verkar bryta mot tidagare presidenten Thabo Mbekis förnekelse av orsakerna till hiv/aids. Dödssiffrorna är nu större än födelsesiffrorna i Sydafrika.

Nuvarande presidenten Jacob Zuma verkar bryta mot tidagare presidenten Thabo Mbekis förnekelse av orsakerna till hiv/aids. Dödssiffrorna är nu större än födelsesiffrorna i Sydafrika.

Foto: JEROME DELAY

Politik2009-12-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När dödstalen är på väg att överstiga födelsetalen blir hiv/aids-bekämpning politisk hetluft i Sydafrika efter många års motstånd. Jacob Zuma nonchalerade aidsfrågan under sin tid som ordförande i den nationella samordnande aidskommittén.
Ingen inom ANC ledningen vågade trotsa den förre presidenten Thabo Mbekis lidelsefulla förnekelse av förekomsten av hiv/aids som ett medicinskt fenomen. Det var att gå en politisk död till mötes. En obegriplig cynism som lett till många miljoner människors död.
Mbeki la all sin energi på att förklara orsaken till hiv /aids, men att stoppa aidspandemin som svepte genom Afrika var inte mödan värd. Nelson Mandela ignorerade lika effektivt frågan under sin presidentperiod, eftersom personer i hans ålder enligt rådande kultur inte talade öppet om sexuella frågor.

Sexuellt relaterad sjukdom
När Mandela i början på 2000-talet insåg livets realiteter och förde upp frågan om aidsbekämpning i ANC:s verkställande utskott, blev han otroligt nog utskälld av sina egna för att han hade mage att ifrågasätta den sittande presidentens uppfattning.
Redan i slutet på 80-talet uppmärksammade Chris Hani, dåvarande militär ledare inom ANC:s militära vinge, att hiv-smitta grasserade i lägren. När Chris Hani mördades 1994 försvagades den politiska viljan till åtgärder.
Under Thabo Mbekis presidenttid dog fler människor i aidsrelaterade sjukdomar än vad terrorn under apartheidregimen i Sydafrika skördade. Hans vägran att tillstå att hiv/aids är en sexuellt relaterad sjukdom undergrävde alla möjligheter till att bekämpa sjukdomen och hans ställningstagande blev avgörande främst för kvinnor och barn. Vid slutet av hans presidentperiod var 4-5 gånger fler kvinnor än män smittade. Barn som förlorat både sina föräldrar uppgick då till över 700 000. Samtidigt hade 2.5 miljoner barn förlorat om inte två föräldrar, så åtminstone en förälder varav hälften i aids. Sydafrika har cirka 44 miljoner innevånare.
Den envisa hållning till aids och dess uppkomst, som Thabo Mbeki höll fast vid som en Don Quijote, försatte en hel nation i förnekelse av en pandemi som fortsatt skördat liv. I allt hysch, hysch som uppstod kring kända människors plötsliga frånfälle kom den gamle ANC kämpen Walter Sisulus familj att bryta tystnanden kring hiv/aids och 2004 offentliggöra dödsorsaken av en familjemedlem.

Duschade mot hiv-smitta
När Inkhata-rörelsens traditionelle ledare Buthelezi strax efter meddelade, att också han förlorat en dotter och en son i aids, var inte Nelson Mandela sen att förklara att även hans son avlidit i samma sjukdom. Ett tappert försök att slå hål i den tabubelagda frågan.
Jacob Zuma, liksom större delar av befolkningen anser att hiv/aids är något som händer andra främst invandrare och promiskuösa. Som vice president drogs Jacob Zuma inför rätta för våldtäkt i sitt eget hem på en ung hiv-smittad kvinna. Hans anhängare anklagade henne, inte honom för att vara häxa och hon tvangs att lämna landet, hotad till livet. Vid samme våldtäktsmål förklarade Jacob Zuma att han inte använt kondom utan duschat efteråt. Mannen som chefade för samordning av aidsfrågor agerade, som de flesta andra män som bär hem smittan till sina ovetande fruar. Zuma, numera president lever i månggifte.

Zuma tar hiv/aidsprov
De höga dödstalen av aidsdrabbade slår tillbaka mot hela nationen och det med våldsam kraft. KwaZuluNatal, som är Zulupresidentens hemvist och den region som bar fram honom i valet, har det högsta antalet smittade.
Bara i KwaZuluNatal finns 229 000 föräldralösa barn. Livslängden i Sydafrika har sedan 1990 sjunkit från 62 år till numera 50 år. Endast Zimbabwe har en sämre utveckling.
För att bryta mönstret och öppet deklarera att hiv-smitta finns i landet, har Jacob Zuma utlovat att på Världsaidsdagen 1:a december offentligt ta ett hiv/aidsprov. Han har uppmanat sina ministrar att göra detsamma. Svaret däremot kommer inte att offentliggöras.