Äkta människor i äkta livet

Gör människorna kloka köpval och politiska val?

Gör människorna kloka köpval och politiska val?

Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Politik2012-01-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Såg ni TV-serien "Äkta människor" i söndags? Den handlade om ett Sverige i en parallell värld där man har tagit fram robotar som ser ut, känns och uppför sig som människor.

Alltid lydiga, vänliga och gör som de blir tillsagda. Människorobotar med egna namn som gör hushållstjänster, jobbar på fabrik och som också kan programmeras till att göra sexuella tjänster.


Utnyttjar och föraktar dem
Deras ägare utvecklar vissa känslor för sina robotar, ungefär som till ett husdjur. Eller helt enkelt utnyttjar och föraktar dem. Och när en robot inte håller längre går den till destruktion. Så var man av med det problemet.

Var det någon mer än jag som fick en märklig känsla när man såg programmet? Jag såg framför mig den idealvärld som vissa vill se. Svart arbetskraft, trafficking, kanske till och med hushållsnära tjänster i den form Moderaterna har tagit fram?

Arbetare som villigt jobbar hela dagarna utan att begära några förmåner eller ens lön. Hushållerskor som ser till att hemmet är snyggt och maten står på bordet. För husägaren vill ju "göra så mycket annat."

Idyllen är nära i den värld som TV-serien utspelar sig i. Men några av robotarna utvecklar en egen vilja och gör uppror mot utnyttjandet av dem. Samhället svarar hårt. De "skyldiga" spåras upp och elimineras, för ordningen måste ju återställas annars hotas idyllen.

Jag ser kopplingar till industrisamhällets början där människor utnyttjades hänsynslöst. Hur den fattige fick sälja sig själv för en brödbit. De första årtiondens socialister och fackföreningsmän som straffades för sitt tilltag att "störa idyllen".

Men jag ser också kopplingar till dagens samhälle. "Det ska löna sig att arbeta". Regeringen satsar på servicejobb. De som har råd ska naturligtvis ha kunna köpa sig hushållstjänster, så de har tid med att "göra så mycket annat".


Många långtidsarbetslösa nu
Industrijobb ersätts med robotar. De som tidigare jobbade där får vackert finna sig i att inte vara behövda. "Den som icke arbetar ska heller icke äta."

Det börjar bli ganska många långtidsarbetslösa under regeringens "jobbpolitik". Över 400 000 har tagit emot socialbidrag under 2010 enligt Socialstyrelsen. Av dem hade 160 000 fått socialbidrag under mer än tio månader. Runt 40 000 finns i Fas 3, kanske 15 procent av dem kan räkna med att under överskådlig tid få något som liknar ett jobb. Arbetslösheten beräknas öka till 8,5 procent 2013, säger Arbetsförmedlingen.

Nu har regeringen sådan "tur" att de varje gång någon ifrågasätter att de inte har lyckats med jobbpolitiken, kan säga att det är lågkonjunkturens fel.


Vill pressa ner lönerna
Att finansminister Borg håller hårt om kassakistan menar de inte har med det att göra. Vuxenstudierna har dragits ner. De satsningar som har gjorts har i huvudsak varit inom låglönesektorn där man vill att lönerna ska pressas ner ännu mer.

Nej det är naturligtvis inte regeringens fel att jobbpolitiken har misslyckats. Det är lågkonjunkturens fel. Alfons Åberg har sin Molgan att skylla på. Det är väl tur att regeringen har sin egen Molgan? Vad skulle de annars skylla på?