Äktenskapsåtervinning i tiden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Times-reportaget intervjuas deltagare i en äktenskapsförberedande kurs. En ung läkare berättar att erfarenheten av hennes föräldrars traumatiska skilsmässa endast ökat hennes beslutsamhet att inte gå i deras fotspår. "Jag vill tillhöra generationen som lyckas med sina äktenskap".
Det är en något annorlunda syn än den man oftast finner i svenska livsstilsspalter. Där framstår det närmast som en plikt att skilja sig så fort ett äktenskap hotar det egna självförverkligandet.
En svensk dagstidning har till exempel nyligen haft en reportageserie om nya sexuella livsstilar. Den ägnades främst åt olika typer av polyamori, det vill säga förhållanden med många personer samtidigt, och åt utläggningar om hur förlegat och begränsande det är att kräva fysisk trohet av sin partner. Dessutom intervjuades en ung kille som ville vänta tills han träffat den rätta och gift sig, vilket tydligtvis ansågs ungefär lika annorlunda som att köra dubbelt eller trippelt.
Så vilket reportage är mest trendkänsligt - det om äktenskapets återkomst eller det om polyförhållanden? Frågan kan inte bara besvaras med statistik, eftersom en liten minoritet ibland kan peka ut vägen för framtiden, ungefär som sextio- och sjuttiotalens radikala studenter. En möjlighet är att båda versionerna stämmer men berör olika människor - att en del kommer att gå in starkare för fasta förhållanden, medan andra experimenterar mer och mer.
För egen del tror jag att The Times är bäst ute. Polyamori är säkert spännande att skriva och läsa om, men det prövades och befanns otillräckligt redan på hippierörelsens tid. Inte minst barnen for illa. De flesta kommer troligen att fortsätta sträva efter varaktig tvåsamhet, även om det är svårt att förverkliga och även om de redan misslyckats en eller flera gånger.
Kärleksidealen hänger också samman med bredare livsstilsmönster och värderingar, och där är det återvinning som gäller, vilket uppmärksammas i The Times. "Kanske beror det på den globala uppvärmningen, men unga människor tycker att det viktiga är att göra det bästa av det man har, och att det är bra att laga och hålla fast vid saker i stället för att köpa nytt", säger en företrädare för ett familjeforskningsinstitut och spekulerar om att samma attitydförändring är på gång när det gäller förhållanden. En av de intervjuade är mycket riktigt en kvinna som gick äktenskapskursen tillsammans med sin man som hon hade separerat från och som hon nu hon är lyckligen återförenad med.
Äktenskapsåtervinning - måhända ett nytt koncept för ett hållbart samhälle.