Det har aldrig varit någon hemlighet att det alltid inneburit en viss politisk status att vara ledamot i en bolagsstyrelse. Geab som har monopolställning på ön som ägare av elnätet är inget undantag. När nu uttalanden av representanter från landets större basindustrier visar att elmarknaden har kollapsat måste man ställa frågan: vad har då våra lokala representanter där att göra?
Chefen för trä- och papperskoncernen SCA Jan Johansson anser att vi skyndsamt måste få en ny trovärdig elmarknad och att det är politikernas ansvar. Men hur ska detta vara möjligt här på Gotland där politikerna sitter i knäna på huvudägaren, och helt utan protester accepterar icke motiverade höjningar av såväl nät- och förbrukningsavgifter? Man lyckades inte ens förhandla sig till ett förbrukningspris per kilowattimme för den egna regionen Gotlands behov. Ett annat bolag fick leveranskontraktet. Motiveringen för att behålla aktierna i Geab var "att de ger så god utdelning att det vore fel att avyttra dem". Tror jag det med dagens elpriser! Utan tanke på de som betalar slutnotan.
Sverige har i grunden en unik och billig elproduktion. Baserad på en blandning av vattenkraft och kärnkraft. Den svenska elens produktionskostnad i är i snitt 6 öre från vattenkraften och 10 öre från kärnkraften. Om vi tvingas köpa kolkraft från våra grannar i söder kostar den omkring 36 öre. Trots detta betalade vi förra året 30 procent (!) högre pris i Sverige jämfört med övriga Europa. Trots att det är staten - det vi säga vi själva genom Vattenfall - som äger merparten av produktionsmedlen.
Något är helt fel i denna ekvation. Utan tvekan ett bevis på dålig ägarstyrning på såväl lokal- och central nivå. SCA tvingas nu stoppa produktionen när kilowattpriset rusar i höjden. I längden riskerar vi att - om detta tillåts fortsätta - större delar av vår basindustri flyttar utanför landets gränser.
Nu krävs en omedelbar och genomgående analys av elmarknaden. En ny modell för uttag av elnätsavgifter är planerad att införas 2012. Där nätbolagen kommer att ha rätt att ta ut en avgift för ledningar kunden redan betalat via sin anslutningsavgift. Vilket kommer att höja avgifterna ytterligare. Och högre vinster för elbolagen. Som vi som sagt delvis äger via våra politiker, vilka hittills suttit med armarna i kors. Ansvarig minister Maud Olofsson (C) kommer nu enligt uppgift ändå att ta tag i problemet. En god början borde vara en mer handfast styrning av sitt eget kraftbolag Vattenfall. Där slappheten sedan länge har varit högst påfallande.
Det finns 170 elnät i landet som var och en ansvarar för sina ledningar såväl i storm som i solsken. Det gäller nu för ansvarig minister att se till att elmarknaden återfår sin trovärdighet, genomföra en revision av lagen om elleverans och prissättning. Och kanske även att våra politiker på Gotland tar sig i kragen och slutar att agera nickedockor när huvudägaren pekar med hela handen i Geabs styrelse.