Åktobar i Stainkörkars dag
Foto: Lennart Nygren/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förutom att det är Stainkörkars dag så var det också dagen då Mona Sahlin tog sin "time out" från politiken, som ett resultat av den mycket uppmärksammade Tobleroneaffären. Året var 1995. Kanske sårade den händelsen vårt förtroende för Sahlin till den graden att vi aldrig kommer förlåta henne.
Eller så handlar svenska folkets bristande förtroende för Mona Sahlin om att den politik hon företräder helt enkelt inte duger.
I tysta sammanhang kallas kanske dagen för "Tobleronedagen"? Det är dagen då Moderata ungdomsförbundet samlas i en källare för att dricka saft och äta bullar. Samtidigt står en inbjuden föreläsare och berättar om Sahlins tid som näringsminister och alla uteblivna regelförenklingar. Efter föreläsningen så skålar de
(i saft) över den omvalda alliansregeringen och de regelförenklingar som genomförts.
Den 16 oktober var också dagen då alliansens första kulturminister
Cecilia Stegö Chiló fick avgå. Det året var 2006. Efter tio dagar valde man att avsluta hennes provanställning.
Hon hade helt enkelt glömt att betala sin TV-licens under minst 16 års tid. Det skapade ett medialt karaktärsmord.
Men värst av allt tyckte de nog inom kulturen - att hon var en sådan där nyliberal och en nyliberal ser nog helst en mycket begränsad kulturbudget.
Snopna blev nog var och en med kulturintresse. Från en lekfull Pagrotsky till en läskig Chiló. Nu stod man där sedan med Adelsohn Liljeroth och om henne fanns det inte mycket att säga. Rättare sagt: Det finns väldigt lite att säga om den kulturministerns kulturpolitik. Förutom att hon gillar jobbskatteavdrag då förstås.
I kulturens kretsar kallas kanske den 16 oktober för "begravningsdagen". Dagen då kulturdebatten dog. Till och med kulturvänstern bär svart på den dagen.
Med en nyliberal Chiló hade de i alla fall något att opponera emot.
Denna dag 1955. Var dagen då man folkomröstade om en högertrafikomläggning. Än idag kan jag förvånas över att så många i Bondeförbundet
visade motstånd till en omläggning. De saknade helt enkelt sunt bondförnuft som det så vackert heter. För övrigt ville 82 procent behålla vänstertrafiken.
Så då var nog Bondeförbundarna både folklig och dum.
Det var troligen denna händelse som
lärde våra folkvalda politiker att påminna varandra om att en folkomröstning endast är rådgivande. Några år senare så hade man klubbat igenom en högertrafikomläggning i både första och andra kammaren.
För övrigt får man vara glad att den
17 oktober inte infaller på en lördag i år. Inget ont om Piggåttars dag - betyder det igelkott? Men det mest anmärkningsvärda som hände den dagen var väll att
Wyclef Jean föddes, året det var 1972 och om honom får kultursidan skriva. Om han nu inte försöker bli president igen.
Trevlig helg!