Äldre får här möjlighet att bo kvar i hembygd

Politik2005-09-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Äntligen är Tingsbrogårdens ombyggnad klar. Det var roligt att se hur fina och bra lokalerna blivit efter ombyggnaden och det känns bra att det nu blir aktivitet i lokalerna igen.
Det här är en av de frågor jag drivit hårt - att få ett politiskt beslut på att Tingsbrogården i Bro skulle vara kvar och byggas om. En stor satsning som nu kommer landsbygden till del med ett 30-tal arbetstillfällen. Där de boende erbjuds möjlighet att bo kvar i närheten av sin hembygd med en härlig utsikt över öppna landskap och med sockenkyrkan i bakgrunden.

Sjukvårdens stora underskott
Nu är väl måttet rågat! Hur kan sjukvårdens kostnader skena iväg så som de gör? I maj var prognosen för året minus 24 miljoner kronor och nu pekar den mot minus 38 miljoner! Var skall detta sluta? Finns det ingen som helst styrning och ledning inom sjukvården på Gotland?
Nu krävs politiskt ledarskap av kommunalrådet Åke Svensson! Hur länge får dessa underskott upprepas utan att något händer? Accepterar den socialdemokratiska kommunledningen verkligen detta? Hur många fatighetsaffärer måste kommunalrådet Lundgren nu driva igenom för att klara kommunalrådet Svenssons misslyckanden?

Satsa på näringslivet
Samlokalisera, gärna till P 18, de olika instanser som jobbar med näringslivsfrågor på Gotland i ett "Växthus" för näringslivsutveckling. Det underlättar och förenklar för företagen. Ett första steg bör vara att samordna ALMI och kommunens näringslivsenhet i en ny gemensam gotlandsmodell.
Kommunfullmäktige biföll i måndags en centermotion i denna anda. Det här är viktiga frågor och jag välkomnar att kommunledningen nu tagit detta på allvar och jobbar aktivt med frågorna. Gotlands framtid ligger i ett aktivt småföretagande och då krävs ett stimulerande näringslivsklimat samt tillgång till goda kommunikationer.

Ung företagsamhet
Ung Företagsamhet jobbar i samverkan med skola och näringslivet för att ge ungdomar möjlighet att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. I går var det Kick off inom gymnasieskolan för årets UF-företagare på Gotland. Genom UF-företagen får ungdomarna praktiska erfarenheter av att driva företag, utveckla sin affärsidé och ta fram varor och tjänster till försäljning.
Det här är ett mycket bra sätt att stimulera till entreprenörskap och trygga återväxten av egna företagare. Skolan har en viktig roll inom alla stadier för att stimulera och utveckla barn och ungdomars företagsamhet.

Kyrkovalet
På Gotland ökade andelen röstande i kyrkovalet vilket är positivt. Det är också mycket glädjande att centerpartiet nu är största parti i Visby stift.
Det skall bli intressant att följa sammanräkningen av personvalet för att se i vilken utsträckning de röstande utnyttjat sin möjlighet att kryssa i kyrkovalet.

Furilden
Intressanta idéer finns för att utveckla verksamheten på Furilden. Ägaren till ön vill utveckla besöksnäringen på ett sätt som tar hänsyn till både natur och miljö och friluftslivets behov. Men tydligen vill länsstyrelsen helt stoppa dessa planer.
Varför skall dessa bevarandekrafter bromsa all utveckling? Under alla tider har man nyttjat marken på olika sätt - varför får då inte vår generation ha nya idéer?