Äldre vill bestämma mer själva
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I vår socialdemokratiska studiecirkel förra året om äldrepolitik, efterlyste vi just en sådan typ av boende, där man har sin egen lägenhet men också möjlighet att umgås och äta tillsammans med andra. En viss tillsyn skall finnas, för att ge trygghet.
Äldre ingen enhetlig grupp
Äldrepolitik är inget lätt pastorat. Snart är en femtedel av befolkningen över 65 år. Där finns många friska människor, som fortsätter jobba till 70 eller 75 års ålder. Att bli äldre är ingen sjukdom! De flesta vill fortsätta leva, fast man vill inte bli "gammal". Många drabbas av sjukdomar och andra problem. Inte lätt att fånga alla dessa i samma regelverk.
Nu handlar det om att förbereda samhället på att allt fler blir äldre. Den ena sidan handlar om att låta äldre fortsätta vara aktiva medborgare. Att öppna arbetslivet och göra det naturligt att de äldre stiger tillbaka från krävande chefstjänster men fortsätter att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till nya yngre medarbetare. Med viss anpassning av bostaden kan många bo kvar i sina hem till långt upp i åren. De flesta trivs bäst med det. Redan har många pensionärer funnit meningsfulla uppgifter i den ideella sektorn. Röda korset, kyrkor och friförsamlingar, stödorganisationer av olika slag skulle knappast fungera, om det inte fanns pigga pensionärer som ställer upp.
För många kan faktiskt "de sista ljuva åren bli de bästa i vårt liv". Svenska pensionärer numera har vanligen hyggliga pensioner, de kan resa när de vill. Just detta att man helt rår sig själv är det fina med pensionärstiden.
Kvar hemma eller flytta
För de flesta kommer dock några besvärliga år innan livet är slut. Varken kroppen eller själen hänger med längre, men modern sjukvård botar infektioner och annat som man förr dog av. Inte alltid är det bara till välsignelse. För samhället är då utmaningen att garantera och klara en vård och omsorg av hög kvalitet för alla äldre på lika villkor. Det är den här biten som kostar. Här måste politiken bygga på solidaritet.
Valfrihet har blivit ett viktigt begrepp i vårt samhälle. Äldre vill kunna välja, om de vill bo kvar hemma eller flytta till ett trygghetsboende. Servicetjänster åt äldre är på väg att bli en ny bransch. Många har möjlighet att betala. De vill själva bestämma vilken hemtjänst de behöver och vem som skall utföra den.
För dem som erbjuder hemtjänst, både kommunala och privata utförare, gäller att hitta ett system som gör att det så långt som möjligt är samma person som kommer varje gång. Då kan man bygga upp ett förtroende och tillsammans planera vilka insatser som behövs från dag till dag. Det här kräver både bättre status och mer stöd och utbildning för alla dem som jobbar med hemtjänst. Det får inte vara ett tillfälligt jobb som man tar för att man inte hittar nåt annat.
Meningsfull och trygg för alla
Socialdemokraternas nya äldrepolitiska plattform bygger på såna här tankar. Att ge de äldre plats och inflytande i samhället. Det behövs folk över 65 år både i riksdag och kommunfullmäktige. Om vi vågar satsa på mindre stress i arbetslivet, kan och vill fler arbeta längre. Det ger förutsättningar för att också kunna klara kostnaderna för bästa möjliga vård och omsorg, när de behoven kommer.
Sverige har klarat att ordna ett robust pensionssystem och en hälso- och sjukvård som gör att vi kan hoppas få leva friska länge. Då måste vi också kunna klara att göra sista delen av livet både meningsfull och trygg för alla.