Görs förändringar av servicen utifrån passagerares önskemål vare sig de kommer från publiken eller inkommer som e-post, det är den stora frågan, när det är dags för Destination Gotlands årliga återkommande träff kring färjetrafiken.
För två år sedan deltog jag i mötet på Borgen. Synpunkter som influtit från resande av alla kategorier via e-post, landade på plus minus noll. Maten var bra, maten var inte bra, resan är dyr, resan är inte dyr etc.
Ett är däremot säkert, personalen på däck har blivit vänliga. Surputtarna är borta. Det tackar man för. Kapten Wassberg fortsätter att dundra som om han hanterar en megafon i stället för en mikrofon. Varje unge som somnat, vaknar ofelbart. Det tackar vi inte för. Personalen i informationen har heller inte fått sina önskade lektioner i engelska språket.
Finns två kupéer att boka
Bemötandet av människor med funktionsnedsättning kräver också åtgärder. Idag finns två kupéer att boka.
Kan herrarna i företagsledningen förklara varför människor som har svårt att gå, svårt att stå, är just de som tvingas köa vid informationen bland resande som skall boka film, köpa mediciner, byta platser etc.
Först mot uppvisande av biljett får man en handskriven nyckel för att få tillträde till en redan betald kupé.
Hissen från bildäck tar dig till handikappkupén, men nyckel kräver assistans. Knappast genomtänkt. Funktionsdugliga bäddar saknas med den teknik som finns idag med höj och sänkbara sängar.
Jag kände av min rygg vid en resa med färjan och visste inte om jag skulle komma ur bädden, när vi kom i hamn. Madrassen är nämligen så mjuk att man åker bakåt om man orkar får ner benen, men det finns inget handtag att hålla sig i för att ta sig upp. I informationen frågade jag om det fanns en klocka jag kunde ringa på, om jag fastnade i sängen.
- På toaletten blev svaret. Som om den skulle vara till nytta vid bädden.
Bädden är rena råttfällan
Vad händer om någon inte klarar sig ur dessa fasansfulla sängar? Bädd nr 2 är utrustad med en fast ram för att man inte skall ramla ur, men å andra sidan går det inte heller att kliva ur den. Bädden är rena råttfällan utan assistans.
- Om det nu blir en bil kvar på däck i Visby hamn, och den råkar vara min, kan du då gå upp och kolla om jag lever, sa jag till kvinnan vid informationsdisken och stolpade iväg. Med den ålderskurva som är idag, måste Destination Gotland tänka till. Det är inte bara barn som behöver en hörna. Många äldre och övriga med funktionsnedsättning behöver bredare, mjukare stolar att boka och fotsteg att sätta fötter på.
Nuvarande fåtöljer är gjorda för friskt folk. Kupéerna har stenhårda bänkar. Alternativ finns inte. Och på hårda bänkar och stolar är tre timmars färd väldigt lång.
Köa för kupényckel på fel plan
Till sist, ännu en gång: Varför måste folk köa för kupényckel på plan sju, när de finns på plan åtta?
Jag är övertygad om att herrarna Nilsson eller deras underhuggare aldrig någonsin tvingats resa med spädbarn och barnvagn, blöjor och matkassar och tvingats köa med alla ungar framför en enda skiten liten maskin på plan sju.