Alf Svensson är lika aktiv som någonsin. Att han synts mindre än tidigare i svensk media beror på att han numer är verksam i Europaparlamentet.
Du har vid tillfälle sagt att det var lite av en nystart att komma ned till Europaparlamentet. Hur menade Du då?
- Hemma fick jag hela tiden höra kommentarer som "jaså, Du håller igång ännu" eller "är det inte dags att trappa ned och lämna plats för någon yngre". Här nere pratas det inte mycket om ålder. Här är de mer intresserade av vad man har för idéer och erfarenheter. I Sverige är det en lite depressiv stämning för äldre människor.
Så det är ingen klyscha att svenskar är mer åldersfixerade än andra européer?
- Ibland tänker jag att det svenska samhället är helt besatt av ålder. Till och med när man skriver om brott brukar det stå till exempel att mördaren var 35. Vad spelar det för roll egentligen? Varför är vi just intresserade av att höra åldern? Vad säger det om människan? I politiken behöver inte ålder vara en nackdel. För att ta ett exempel från Europaparlamentet har vi i den kristdemokratiska gruppen Litauens tidigare president Vytautas Landsbergis. Han är född 1932, men han är kanske den ledamot som gör de mest knivskarpa ideologiska kommentarerna.
Är det så att vi diskriminerar äldre i Sverige? Att vi inte erkänner värdet av erfarenhet?
- Ja, man kan titta på vad som är accepterat som humor. I Sverige är det tillåtet att skämta på ett ganska burleskt sett om ålder och åldrande. Men jag tror faktiskt inte att det skulle vara accepterat om man skämtade med yngres brist på erfarenhet, det skulle ses som en härskarteknik.
Men om vi är dåliga på att ta tillvara äldres kompetens. Är vi åtminstone inte duktiga på att sörja för deras trygghet?
- Jag vågar påstå att jag är den svenske politiker som varit på flest äldreboenden. Och jag vet att svensk äldrevård är oerhört koncentrerad på det materiella. Det är inte sällan som jag gått ut från ett toppmodernt, och kanske till och med nybyggt äldreboende, men ändå tänkt att där vill jag aldrig bo. Samtidigt har jag varit på äldreboenden på kontinenten där jag tänkt att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att bo. Då har det inte berott på den materiella kvalitén, utan mer på stämningen. Visst finns det många bra äldreboenden i Sverige. Men vi kan fortfarande lära en del från andra europeiska länder.
I Europaparlamentet är du starkt engagerad i Mellanösternfrågor. Och det är något som löper bakåt som en röd tråd genom ditt politiska engagemang. Var det så att du med din kunskap och erfarenhet kunde förutse utvecklingen i Nordafrika?
- Jag tror inte någon kan hävda att de kunde förvänta sig den snabba utveckling som vi har sett. Däremot var vi nog många som visste att diktaturer inte är för evigt. Jag tror att alla människor har en inre längtan efter frihet. Det räcker att titta på ett litet barn. Det dröjer inte många månader innan det börjar visa att det har en egen vilja. Förtryckare som Gaddafi kan sätta sig på den viljan ett tag. Men i slutändan kommer folket att söka frihet. Internet och mobiltelefoner har gjort det oerhört mycket svårare att gömma undan folks missnöje.
Tror du på en demokratisk utveckling i Mellanöstern?
- Det kommer inte vara en rak eller problemfri väg. Men jag tycker att man kan unna sig att vara lite optimist. Titta till exempel på den roll som unga välutbildade kvinnor har spelat under revolutionerna. Det bådar gott för framtiden. De kommer att vara svåra att lura för den som vill beskära demokratin.