Alla borde ha en granne i fullmäktige eller i en nämnd

Politik2006-01-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Struktur 2007. Så heter en översyn av hur Gotlands Kommun leds. Översynen görs av en tjänsteman, vilket skulle kunna vara helt okej om det hade gällt ett privat företag.
Men nu är det inget privat företag utan en tjänsteproducerande offentlig organisation som ägs av kommunens medborgare.
Jag menar att denna översyn borde ledas av en vald församling till vars hjälp det finns en tjänsteman.
Översynen kommer inte bara att handla om förvaltningen som kan sägas leds av tjänstemän på uppdrag av folkets förtroendevalda.
Utan i förlängningen kommer översynen även att röra medborgarnas styrning av den service man vill ha.

Medborgarnas företrädare
I den allmänna debatten är det lätt att raljera om politiker och deras tillkortakommanden, men förtroendevalda är medborgarnas företrädare och de skall spegla folkviljan som den kommer till uttryck i allmänna val.
Anställda tjänstemän har inte det mandatet. Folkets val är aldrig fel, man får de företrädare man förtjänar och man väljer nya företrädare i nästa val.
Medborgarna beslutar indirekt i fullmäktige om sina skatter och till vad de pengarna skall användas, därför är det viktigt med folkets inflytande.
Det är vackra ord som inte alltid får fullt genomslag i praktiken. Men om medborgaren vill ha förändring, så är det bara att engagera sig, det är så vi bygger fria, demokratiska samhällen i västvärlden.
Borgerliga debattörer på högerkanten vill ofta inbilla oss att det skall vara färre "politiker" för att bli effektivt.

Besluta om beskattningen
Jag reagerar instinktivt med misstänksamhet för ordet "effektivitet" i fråga om kommunal verksamhet. Det brukar ofta innebära rationaliseringar och färre anställda. I borgerlig mun brukar ordet vara synonymt med entreprenad och privatisering.
Vård och omsorg är personalintensiv verksamhet där oftast produktionen endast kan ökas om det tillkommer nya händer.
Eftersom tjänstemän inte kan besluta över beskattningen kan de heller inte göra mycket för att förändra välfärden, det kan bara medborgarna genom sina valda ombud.
Moderater säger ofta "politiker skall inte lägga sig i". I grunden angriper man då folkets rätt att sig självt beskatta, som det heter och skattebetalarnas möjlighet att styra den gemensamma verksamheten.
Jag misstror inte våra duktiga tjänstemän, de är goda administratörer och specialister som ställer sina krafter till samhällets tjänst.
Det är riktigt av kommunledningen att samla duktigt folk på kommunkansliet och dra nytta av deras erfarenhet. Omvärlden förändras snabbt och folket behöver goda underlag för beslut.
Det är inte som i demokratins början att kommunalnämndens ordförande kunde lösa alla frågor. Idag behöver en kommun som Gotland ha medarbetare med mycket god kunskap om vad som sker i angränsande regioner och nationer.
I fråga om översynen av kommunens organisation kan det komma förslag till ändrad politisk organisation, det finns anledning att ana förslag om; färre fullmäktigeledamöter, färre nämnder och färre ledamöter i nämnderna.

Krävs fler förtroendevalda
Sådant är frågor om hur medborgarna vill styra sig själva. Med färre förtroendevalda kommer besluten ännu längre bort från medborgarna som betalar skatt.
I stället borde det vara så att vi i den kommunala beslutsprocessen skall ha flera förtroendevalda.
Alla medborgare borde ha en granne i fullmäktige eller nämnd. I en seriös debatt tror jag att de flesta vill komma närmare besluten i stället för att av en mekanisk röst i telefonen bli upplyst om vilken knapp som kan användas och att man är nummer 15 i kön.