Vi måste värna vår demokrati och det är vi medborgare som måste ta vårt ansvar. I diskussionerna kring besluten om nedläggning av Romabadet och förändringarna av parkeringsavgifterna i Visby har de bägge borgerliga redaktörerna på GA och Gotlänningen krävt bättre kommunikation från politikerna.
De menar att det är politikernas ansvar att förklara sina beslut för allmänheten. De har rätt i sak, men ser det lite i ett ”von oben” perspektiv. Det vill säga raka motsatsen från ett underifrån perspektiv.
Ser vi på det med lite vidare blick, underifrån, så vill jag vända på vem som har ansvar för att förstå politiska beslut.
Jag vill påstå att det är vi medborgare som måste engagera oss mer i politiken så att vi får bättre kunskaper om politikens vardag och därmed större förståelse för de beslut som tas. Det är vi medborgare som är den demokratiska grunden och vi behöver också ge den underhåll för att den inte skall rämna.
För en herrans massa år sedan innan den stora kommunsammanslagningen 1971 fanns det på Gotland tolv landskommuner, Slite köping och Visby stad som var självbestämmande. Det innebar fler politiker än idag och fler politisk aktiva och intresserade medborgare. På den tiden var frågorna så nära, både rent geografiskt och beslutsmässigt, att det var lättare att förstå dem. Dessutom var det betydligt mindre pengar som det rörde sig om.
I och med sammanslagningen till en kommun har antalet politiker minskat, de politiska besluten blivit större och svårare. Vi kräver därför mer av våra politiker, då vi fortfarande vill ha bra beslut och att de handskas varsamt med våra skattemedel. Vi kräver att stora tunga beslut som rör hela Gotlands befolkning och flera miljoner kronor skall tas, men dessutom att de skall bli bra och sen kommuniceras så vi förstår dem.
Men vad gör vi själva för att hänga med? Hur många av oss sätter oss läser igenom kommunfullmäktiges handlingar? Hur många av oss kollar regelbundet igenom de politiska nämndernas handlingar? Hur många av oss går på de öppna politiska mötena som de politiska partierna håller? Hur många av oss blir medlemmar i något parti för att kunna vara med och påverka besluten i tid? Jag tror tyvärr inte att det är särskilt många som faktiskt tar sig den tiden.
Men vi kräver fortfarande av våra politiker att de, som är färre än förr, har mer komplicerade beslut än förr och som handskas med så mycket mer pengar än förr, att ta sig tiden att kommunicera allt detta med oss medborgare, som är kvar på samma nivå som politiken var 1971. Jag tycker inte det är schyst.
Nej alla borde bli politiker, i alla fall under någon period av sitt liv. Sätt er ner i lugn och ro och läs igenom partiernas program, och gå sedan med i det som passar bäst. Är ni flera kan ni kanske bilda en egen förening i det partiet. Passar inget av de redan etablerade partierna, bilda ett eget, som Hilma nio år gjorde.
För det är så vi underhåller demokratins grund, och det är den grunden som håller oss ifrån att bli en diktatur. Därför vill jag ha ett samhälle som vilar på en stabil demokratisk grund.