Alla har rätt till en snabb räddning

Politik2005-05-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I januari 2004 trädde "Lagen om skydd mot olyckor" i kraft och i denna anges nationella säkerhetsmässiga mål, som varje kommun själv skall avgöra hur man skall uppfylla. Därför har Gotlands räddningsledning utarbetat ett förslag på räddningstjänstens framtida organisation.
Idag finns det flera områden på Gotland som är så kallade "vita fläckar" när det gäller räddningsinsatser, vilket innebär att man här inte klarar målet med livräddningsinsatser inom 30 minuter. Enligt lagen har alla rätt till ett likvärdigt skydd och därför är det allvarligt att dessa "vita fläckar" hittills existerat. Vad som dock är ännu allvarligare är att det ser ut som det även i förslaget till ny organisation kommer att finnas områden som ligger utanför 30 minutersgränsen. Invånarna i dessa områden skall erbjudas utbildning i självskydd som en kompensation för sin längre väntan på hjälp!
I den nya lagen konstateras att kommuninvånarna måste ta ett större eget ansvar för sitt skydd och det kan ju till en viss gräns vara rimligt. Det är naturligtvis bra att de boende i de "vita fläckarna" får utbildning i självskydd, det borde egentligen alla få oavsett var man bor.
Det låter dock väldigt cyniskt att konstatera att vissa områden på Gotland även framöver placeras utanför den viktiga 30 minutersgränsen. Därför är det ett ansvarsfullt beslut som kommunfullmäktige med utgångspunkt från ovanstående förslag så småningom skall fatta om den nya räddningsorganisationen. Oavsett antalet brandstationer, brandvärn, heltids- eller deltidskårer som kommer att finnas på Gotland, så borde det viktigaste beslutet ändå vara att alla kommuninvånare omfattas av samma möjlighet till snabba räddningsinsatser.
Det krävs en solklar viljeinriktning från kommunledningens sida när det gäller att behålla och utveckla en levande landsbygd. En av förutsättningarna för detta är att medborgarna upplever att det finns en trygghet i landsbygdsboendet och dit hör definitivt möjligheten till snabb hjälp från räddningstjänsten. Alla gotlänningar betalar samma höga skatt oavsett bostadsort och har då också rätt till samma hjälp inom rimlig tid. Glöm inte att halva Gotlands befolkning bor utanför Visby!