Alla julklappar är inte lika välkomna

Politik2011-12-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tomten kom inte enbart med goda gåvor. I mellandagarna byter vi den där vasen från svärmor och den stickiga tröjan från nästkusinen. Går det inte att byta stoppas de i källare eller skåp och glöms bort. Vissa klappar är dock betydligt svårare att göra sig av med.

Michail Gorbatjov tog tillfället i akt och uppmanade Vladimir Putin att avgå. Mannen som går till historien tätt förknippad med uttrycken glasnost och perestrojka tycker att det är Putins tur att börja skriva på memoarerna. Gorbatjov själv avgick vid jul 1991, vilket blev en slutgiltig bekräftelse på Sovjetunionens fall. Hans uppmaning till Putin, att inse att systemet inte längre fungerar och ta konsekvensen av det, var knappast en välkommen julgåva.

På hemmaplan drog den tidigare S-ledaren Mona Sahlin på sig tomtedräkten. Nästa S-ledare bör väljas i en öppen process, manade hon i Sveriges Radio. En partiledare som blir vald på sina åsikter och drömmar för framtiden, efter öppen debatt, får ett starkare utgångsläge, menar Sahlin.

Och mellan raderna om öppenhet kommer det dödligt syrliga sticket, med referens till hennes efterträdare: "Jag har ju ingen aning om vad just han ville med sitt partiledarskap."

Efter den gångna hösten finns nog en och annan väljare som instämmer i Mona Sahlins ord. Det är oklart vad Håkan Juholt vill med sitt partiledarskap. Vad vi vet i dagsläget är att han tänker sitta kvar.

Socialdemokraterna kommer att tvingas in i de båda valrörelserna 2014 med kulbon, hyresfusket och partiledarens snabbt svängande ståndpunkter.

Förra mandatperioden sade statsvetaren Sören Holmberg att alliansen var rökt. Så dåliga siffror hade ingen regering någonsin lyckats hämta in.

Holmberg fick fel, och hans proffstyckarkollegor bör akta sig för lika tvärsäkra slutsatser. Visst finns det omständigheter under vilka Håkan Juholt kan bli svensk statsminister. Det är bara svårt att i nuläget komma på vilka de omständigheterna kan vara.

Poängen med det svenska valsystemet är dock att väljarna inte behöver föredra Håkan Juholt framför Fredrik Reinfeldt. Även om den senare vinner varenda förtroendemätning fram till september 2014 kan han förlora valet. Socialdemokraternas problem är inte att alliansen garanterat kommer att vinna nästa riksdagsval - utan att det inte längre är självklart vilket parti som i händelse av maktskifte får statsministerposten.

Strax efter nyår byter Vänsterpartiet partiledare. Sannolikt vinner valberedningsförslaget Jonas Sjöstedt. I honom skulle vilsna vänstersossar, som nu mest kan sucka åt sin partiledare, få ett verkligt alternativ.

Hösten 2011 gick väldigt lite Håkan Juholts väg, vilket kröntes med den syrliga klappen från företrädaren. Och en klapp av det slaget blir svår att gömma i källaren.