Alla kan inte vandra på stranden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det tar en halvtimme att ta sig hit från Stockholm med flyg, tre och en halv timme med båten.
Själv tänker jag precis samma sak när jag varit i huvudstaden och förundrats över varför alla människor envisas med att trängas på samma ställe. Förra veckan hamnade jag och dottern mitt i rusningen när vi skulle ta oss från City till Nacka. Jag kände bara panik när folk trängde sig på runt omkring och packade in sig i tunnelbanevagnarna som om det var den sista som skulle gå någonsin.
Det kommer en ny om tre minuter, vad är det som är problemet?
När vi överlevt tunnelbaneturen och kom på bussen fick vi tränga in oss längst bak och väl kommit på plats fick vi lätt ångest när vi tänkte på att hur fanken ska vi kunna ta oss ut? Vi förberedde oss på en ofrivillig utflykt till bussens ändstation...
Hur kan man utsätta sig för detta varje dag undrade jag och fick plötsligt en förståelse för alla som, trots att det finns hur mycket kollektivtrafik som helst, ändå väljer att sitta långa stunder i bilköer till och från jobbet.
Självklart är det arbetstillfällena som styr var folk bosätter sig. Och tvärtom, företag etablerar sig och växer, där underlaget är som störst.
När SCB presenterade sin rapport om hur nöjda medborgarna är med att bo och leva på Gotland visar det sig, inte helt oväntat, att de flesta är mycket nöjda. Man kan också se en tydlig skillnad mellan de som bott här kort tid och de som bott här länge. De nyinflyttade är ännu mer nöjda än vi som bott här länge.
Men att vara nöjd betalar inga räkningar. För att återknyta till förra landshövdingen lär hennes uttalande: "Alla kan inte leva av att folk vandrar på stränderna" gå till historien. Det tolkades som en njugg inställning till vikten av strandskydd men innehåller också en viktig sanning.
Vi har massor med natur och kultur som alltid får höga värden i alla undersökningar men det som drar ner är utbudet av arbetstillfällen. Får man väl ett jobb gäller det att hålla fast vid det om man inte kan tänka sig att flytta härifrån. Får den ena i familjen jobb på Gotland kan man ändå inte flytta hit hur mycket man vill om inte partnern också får något jobb.
Det är därför vi måste hitta en balans mellan att bevara det som gör att många får något vått i blicken när de tänker på Gotland, och utveckla vår ö för att skapa en intressant arbetsmarknad och tillväxt.
Både för oss som vill bo kvar och för alla som vill flytta hit.