Sammanhållningen i samhället är det unika i Sverige och Norden. Sammanhållningen har i Sverige befrämjats av folkskolans tillkomst, värnplikten och det gemensamma medielandskapet, sa Lars Trädgårdh vid Framtidskommissionens seminarium i Almedalen.
Det har ökat jämlikheten i samhället, gett stor rörlighet. Svensken har gjort klassresor och skapat sitt eget framgångsrika liv.
Vad står vi inför? Vi är så nutidsfokuserade. Sverige är ett litet land, extremt litet globalt sett samtidigt som Sverige globaliseras snabbast av alla. Det finns en risk att vi tar allt för givet.
Sammanhållningen i samhället
Men vi får inte vara naiva. Friskolorna luckrar upp sammanhållningen, traktens barn möter inte längre varandra på skolbussen.
Försvaret är utarmat och medierna styr utbudet, inte befolkningen. När Donnersbrunn stänger för Sverigedemokraterna blir det en riksnyhet, när folket tågar för Gotlands överlevnad uppstår medietystnad.
Viktigt för framtiden är att bevaka sammanhållningen i samhället. Det är nödvändigt att samlas i stora breda politiska och opolitiska samtal.
Utan tvekan är utvecklingen i Västerbotten och Landsbygdsupproret på Gotland goda exempel på en ny modell för demokratiska samtal. Det går att dra en parallell till landsbygden i Kina och fattigböndernas protester. Det krävs påhittighet för framtiden. Det krävs demokratisk tillgänglighet för utveckling. Det är nödvändigt att få säga vad man tycker. Det krävs framförallt lyssning.
Reinfeldt maktfullkomlig
Man kan inte som statsministern avfärda 7 000 människor på marsch och färjeupproret som "löjliga poänger".
Reinfeldt har blivit maktfullkomlig, när han inte kan ta till sig den nödvändiga demokratiska process som pågår ute i landet och inse att människor skapar egenmakt.
Det blir ett försök till att förstaliga ett samhälle där individer sätter dagordningen. De olika landsdelarna i Sverige är inte jämförbara. De kan inte behandlas lika. Så många kommuner går på knäna. Naiv politik är utan tvekan en brist på politik. Det är ett stort problem att politiker är nutidsfokuserade och inte ser vare sig fram eller bak. Utvecklingen accelererar.
Gör samhället sårbart
Teknikutvecklingen liksom urbaniseringsprocessen. Det går inte att förutspå teknikutvecklingen. Allting går extremt fort. Det är nutidens tyranni och gör samhället sårbart. Det civila samhället sätter dagordningen och kommer att fortsätta den processen.
Men alla människor måste vara förändringsbenägna, så ock politiker och det är kanske den största utmaningen vi står inför.