LEDARE
Alla politiska partier värnar om landsbygden, åtminstone när det drar ihop sig till val. För med sju månader kvar till höstens val börjar landbygdsfrågorna segla upp som en given valfråga. Bra med tanke på den ständigt ökande inflyttningen till storstadsområdena.
Många politiker och lantbrukets organisationer framhåller gärna de gröna näringarna som motorn i landsbygdsutvecklingen. Rätt, men samtidigt går det inte att blunda för att dagens storleksrationaliseringar inom jordbruket medför färre aktiva lantbruksföretag. Detta innebär i sin tur att det i många socknar bara är en handfull personer som blir sysselsatta inom lantbruksnäringen.
För att säkra befolkningstillväxten på landsbygden är det viktigt med fler arbetstillfällen, men också att skapa attraktiva boendemiljöer för pendlare. För det är just pendlargruppen som förmodligen kommer att utgöra nybyggarna, när inflyttningen till storstäderna vänder till utflyttning.
Höga drivmedelspriser drabbar de landsbygdsboende extra hårt, eftersom alternativ till bilen ofta saknas. Sänkt bensinskatt skulle gynna landsbygden, men också medföra ökad biltrafik totalt. Ingen bra metod, eftersom målet är att minska bilåkandet och utsläppen av skadliga växthusgaser.
Ett bättre sätt att kompensera landsbygdens dyra resekostnader är att införa ett rejält landsbygdsavdrag i den årliga självdeklarationen. Det är ju inte bara arbetsresorna som kostar. Visserligen är dessa redan idag avdragsgilla, men inte fullt ut. Men därtill kommer bland annat resor för inköp, till dagis, läkarbesök och diverse aktiviteter.
Blir spännande att se om landsbygdsavdragen får en plats i årets valrörelse. För alla partier älskar ju landsbygden, eller…?