Alla som nu är emot har varit med från början

Politik2020-12-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

I sin ledartext den 12 december ställer sig Eva Bofride frågande till hur Moderaterna ställer sig till skolutredningen som just nu diskuteras inom Region Gotland, utifrån att det förslag som nu fått majoritet innehåller Centerpartiet och Socialdemokraterna – men inte Moderaterna. Eftersom detta är en viktig fråga för hela Gotland, som kommer påverka oss under kommande decennium, vill vi ge svar på tal.

Moderaterna har följt skolutredningen nära i snart två års tid. De principer som beslutats längs vägen – till exempel att huvudregeln i skolorganisationen ska vara två-klass-parallella skolor – har det funnits bred politisk enighet kring. Förvaltningen har hållit flertalet möten med alla politiska partier för att slutförslaget inte ska komma som en överraskning. Hade någon haft invändningar längs vägen så har det funnits många tillfällen att göra dessa hörda.

Det blir därför felaktigt att göra som Eva Bofride gör i sin text – och som många partier också gör i sina försök att skriva om historien – att säga saker som ”partiet X har alltid tyckt så här”. Tideräkningen kan nämligen inte börja med Centerpartiets styrelses pressmeddelande om att man förkastar skolutredningen. 

Alla partier som under hösten ställt sig på barrikaderna och kritiserat skolutredningen har nämligen under mer än ett års tid varit med och arbetat fram förslaget. Det är vad vi menar när vi kallar höstens många utspel för ”tvärvändning”.

Vad gäller Eva Bofrides oro över att vi som undertecknar den här artikeln inte är överens om att skolutredningens förslag bör genomföras, så är den onödig. Håkan Onsjö har anfört Moderaternas linje med enigt stöd från den moderata fullmäktigegruppen sedan han tillträdde som vice ordförande i BUN och Jesper Skalberg Karlsson har anfört partiets linje bland annat på Gotlands Allehandas debattsida. Vi har varit öppna för kompromisser där vissa förändringar genomförs och andra inte, men kan inte stå bakom ett förslag där nästan hela utredningen läggs i papperskorgen och där Moderaterna haft noll inflytande.

Vad gäller att flera partier valt att ta avstånd från den utredning man själva varit med och tillsatt, den utredning man själv följt under mer än ett års tid och som förvaltning, rektorer och de båda lärarfacken förordar… det kan vi bara beklaga. För om det är som flera partier nu säger – att man inte vill reformera någon del av skolorganisationen utanför Visby – varför tillsatte man den här utredningen från början?

Jesper Skalberg Karlsson (M), gruppledare

Håkan Onsjö (M), vice ordförande BUN

SVAR DIREKT

Det är bra att då och då få kvitto på när man är otydlig. Jag har inte ställt mig frågande till Moderaternas inställning till skolutredningen. Den har varit känd sedan länge och jag respekterar fullt ut Moderaternas ståndpunkter. Jag har heller aldrig tvekat om att Håkan Onsjö skulle ha stöd i Moderaterna eller inte. 

Mina frågor handlade om hur de olika ställningstagandena inom Alliansen kommer att påverka samarbetet framöver.

Hur utredningen jobbats fram vet bara de som varit med i arbetet. Kanske har man också jobbat olika inom de olika partierna. Men för de allra flesta började dialogen och diskussionen efter att den presenterats i slutet av september.

Om alla reaktioner, synpunkter och förslag under dialogen inte skulle ha nån inverkan hade man kunnat skippa den. Jag tycker det är bra att skolan fick en grundlig genomgång och lika grundlig politisk diskussion.

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.