På måndagens Gotlands Folkblad kunde vi läsa om hur Ronnie G Lundin beklagar sig över uttalandet som kommit från OECD:s generalsekreterare. Enligt devisen - är man stor och stark får man också vara snäll - kritiserar han alliansens politik. Kanske skulle folkblads-sluggern hellre se att generalsekreteraren beklagade sig över Sverige föråldrade pomperipossa-ekonomi?
Ronnie G Lundin avslutar sin ledare med orden: "Så vilken nytta har de nästan en miljon sjuka och arbetslösa svenskarna av att Sveriges ekonomi är så god när de inte får någon chans att ta del av den?".
Saken är den att de sjuka och arbetslösa tar visst del av den svenska ekonomin. Det är genom sunda offentliga finanser som vi kan upprätthålla det ambitiösa välfärdssamhälle vi fortfarande har. Lyssnar man till en socialdemokrat då får man veta att det blivit natt och dag efter att Göran Persson och Socialdemokraterna förlorade valet och alliansen tillträdde för åtta år sedan. Jag hoppas dessa socialdemokrater snart tar steget ut ur partikansliet och pratar med människorna i vårt land - tror inte att de upplever samma världsbild. Kanske var det också därför som Socialdemokraterna förlorade valet?
Sedan som om inte detta vore nog, så brukar det höras i Socialdemokraternas eftervalsdebatt att alliansens reformer trots allt varit både bra och nödvändiga. Hur var det nu? Vill de alltså ha det så tokigt som allianens gjort det?
För övrigt håller jag med Ronnie G Lundin när han tacksamt påpekar de problem vi har med långtidsarbetslösa. Han förklarar också att situationen har sett ut så sedan 90-talskrisen. Sedan den tiden har både Socialdemokraterna och de borgerliga styrt Sverige men problemen kvarstår. OECD kallar problemet med hög andel långtidsarbetslösa för nästa storm.
De lösningar som OECD pekar ut är inga femårsplaner. Det handlar om att liberalisera den svenska arbetsmarknaden vilken behöver bli flexiblare. Ett annat problem är de höga ingångslönerna. Om man varit arbetslös under en längre period så är det en god morot om man kan tänka sig att arbeta för lägre lön. Det går inte idag.
Slutligen anser jag att ett ytterligare jobbskatteavdrag inte bör prioriteras framför reformer som faktiskt skapar arbeten. Incitamenten att ta ett jobb finns - nu måste det finnas incitament till att skapa arbete genom företagande.
Vad gäller företagarpolitiken så har alliansen med finansminister Borg i spetsen styvmoderligt behandlat frågan. Något man fick räkna med under S-regeringar men av den så kallade högern hade man förväntat sig mer.