Alldeles för många unga rattfyllerister

Politik2005-11-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra veckan bevistade jag ett seminarium med temat "Alkohol och droger i trafiken" och arrangör var Vägverket. Mycket intressant information lämnades, men också mycket skrämmande statistik. Här några exempel:
Under tiden 1998 till 2003 var mer än var tredje förare i olyckor med dödlig utgång på Gotland påverkad av alkohol eller droger.
År 2004 genomförde polisen på Gotland 11 520 utandningsprov och av dessa var 221 positiva.
14 000 onyktra körningar görs varje dag i Sverige.
Endast 10 procent av alla rattfylleribrott begås av kvinnor, men tyvärr ökar antalet stadigt.
Åldersgruppen 15 till 24 år toppar statistiken över alkoholpåverkade förare inblandade i svåra trafikolyckor.
För förare i ovanstående åldersgrupp med mer än 0,5 promille ökar risken att dödas i trafiken 900 gånger.
I Sverige har vi en gräns för rattfylleri på 0,2 promille. Många länder i Europa har betydligt högre gräns, exempelvis har Cypern och Malta 0,8 promille! Däremot har vårt grannland Estland 0-gräns. EU strävar nu efter en harmonisering av promillegränsen i alla medlemsländerna och här finns det en risk att Sverige kan tvingas höja gränsen. Detta är i så fall ett steg i helt fel riktning, för det enda rätta är naturligtvis 0-gräns.
Jag tror helt klart att just en 0-gräns skulle minska antalet fyllekörningar bland framförallt ungdomarna, eftersom man då helt kom bort från festdiskussionerna om hur mycket man kan dricka och ändå klara promillegränsen. Betänk att en enda burk lättöl ger drygt 0,1 promille. För helt klart måste något göras för att minska rattfylleriet i åldersgruppen 15 till 24 år och 0-gräns är ett exempel.
En annan åtgärd är realistiska informationskampanjer och här kan man hoppas mycket på Vägverkets "Länge leve livet", som riktar sig till gymnasieskolor och förhoppningsvis kommer denna också till Gotland. Ett av huvudbudskapen i denna kampanj är att öka ungdomarnas civilkurage genom att vägra åka med berusade förare, hindra andra från att köra berusade och att aldrig själv köra berusad.
I dagens samhälle handlar mycket om attityder och förhållningssätt till olika frågor. En sådan fråga är alkohol och trafik och här är budskapet glasklart: Det hör inte ihop och det är den attityden som föräldrar och vårdnadshavare måste plantera in hos barn och ungdomar långt innan körkortsåldern uppnås.