Allendes minne lever i Chile
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och definitivt ger inte åsynen av den trettio meter höga julgranen, ditsatt av coca-cola och klädd med allt vad det företaget kan prestera i form av reklam någon känsla av annalkande helg. Tvärtom.
Platsen är Santiago, Chile, och ett stenkast från La Moneda, presidentpalatset där den chilenske presidenten Salvador Allende dog vid en blodig militärkupp ledd av Augusto Pinochet, stödd och finansierad av USA:s administration enligt nu kända dokument.
Minns militärdiktaturen
Människorna tycks nonchalera granen, de ägnar den knappast en blick där den står som en stor reklampelare. Kanske är det så att de inte har glömt vad som gjordes mot folket och dess ledare den 11 september 1973, som blev starten på hård militärdiktatur.
Några fiskare står framför den magnifika domkyrkan och delar ut sina flygblad, de demonstrerar för bättre villkor och mera betalt för sina varor.
Träden som står längs Alameda, den stora gatan som går tvärs igenom sta´n har i dag ett präktigt grönt lövverk som ger lite skugga när vi stående i de överfulla volvobussarna åker gatan fram.
Att också de har en historia får vi veta, för efter militärkuppen och Allendes död höggs trädens grenar av, då träden symboliskt var förknippade med Allende och hans kamp för arbetare, för barnen och kvinnorna.
Han stred för arbetarnas villkor och för böndernas rätt till att ansluta sig till facket, han manade till social och politisk enighet. Till yrket var Salvador Allende läkare, men när han fick sitt läkardiplom vägrades han av många sjukhus att arbeta som läkare på grund av sin politiska åsikt.
När vi närmar oss torget och presidentpalatset är ena sidan kantad av hantverkare som säljer sina egna tillverkade alster och vars förtjänst går till någon frivilligorganisation. En musikarena håller på att byggas upp, stolar ställs ut, färggranna standar bildar bakgrund och musikerna stämmer sina instrument.
I hörnet står statyn av Salvador Allende, några stannar upp och tittar, andra går förbi. De som upplevde den grymma och systematiska militärkuppen som utfördes av Augusto Pinochet, då nyligen nyutnämnd ÖB glömmer inte.
Kanske tänker de på de sista orden han sa till folket i sitt radiotal minuterna innan han dog; Leve folket, leve Chile, leve arbetaren!
Fängelse och tortyr
Den 11 september 1973 är onekligen ett historiskt datum, som stämmer till eftertanke.
Kuppen som då genomfördes blev början på en lång och mycket brutal diktatur, tusentals människor mördades och hundratusentals människor hamnade någon gång i juntans fängelser där tortyr var dagliga inslag.
Pinochet och överklassen i landet ogillade att landet styrdes av Allende som förde en oberoende socialistisk politik, den sågs som ett hot mot framförallt amerikanska intressen.
En stor del av vänsteranhängarna i Chile hamnade under bevakning på fotbollsstadion i Santiago för att därefter fängslas, skickas till koncentrationsläger eller mördas.
I 17 år varade militärdiktaturen som skördade ett stort antal offer. Många blev bortförda och är fortfarande spårlöst försvunna, tusentals människor är psykiskt och fysiskt skadade av tortyr och vistelser i fängelser och utomrättsligt avrättade.
Över en miljon blev dessutom tvingade till att leva i exil eller fattigdom och till Sverige kom omkring 30 000 flyktingar efter militärkuppen.
Flydde till Sverige
Den svenske diplomaten Harald Edelstam gjorde här en stor insats, när han erbjöd fri lejd till Sverige åt förföljda chilenare och andra latinamerikaner.
På andra sidan gatan, strax intill en port får vi veta att det var där som Rapports kameraman Leonardo Henrichsen blev mördad den 29 juni 1973 då han var där och filmade i samband med en militärrevolt mot president Allende.
Det var när han höll på att filma kuppmakarna, som hade öppnat eld mot en folksamling som en av militärerna plötsligt skjuter honom i bröstet men han slutar inte att filma.
Då rusar militären fram och sliter kameran ifrån honom och han avlider i armarna på sin kollega, som är journalist på samma TV-bolag.