Alliansen sätter den enskilde i centrum
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men gruppen inte bara talar om valfrihet. Nödvändiga instrument för att det ska bli möjligt för en patient att välja föreslås också.
Det handlar om att öka antalet allmänläkare i primärvården så att det finns någon annan att välja - eller att det överhuvudtaget finns någon läkare på den närmaste vårdcentralen.
Vården ska vara skyldig att informera om de alternativ som finns. Kvalitetsredovisningar av olika vårdinstitutioner är också nödvändiga för att göra den ökade valfriheten meningsfull.
Kommunalt beslut
Också inom äldreomsorgen föreslås ökad valfrihet. Här respekterar dock alliansen att det är kommunerna som har huvudansvaret för såväl organisation som finansiering och gör det fria valet till ett kommunalt beslut. Men inriktningen är otvetydig och borde få genomslag på det lokala planet, oavsett om det blir regeringsskifte eller ej.
Det borde egentligen vara självklart att äldre ska få välja hur de ska bo och vem som ska utföra hemtjänstinsatser. Så är det inte i dag. Även om det inte finns privata utförare är det viktigt att de äldre med hemtjänstbehov får påverka vilka personer som ska komma hem till dem och utföra tjänsterna.
Valfriheten i boendet handlar mycket om att det ska finnas valmöjligheter med olika stort inslag av vård och omsorg. Många äldre vill kanske bo i så kallade seniorboenden med viss service men utan vårdinsatser. Även de som behöver omsorg måste få välja om de vill bo kvar i hemmet eller flytta till ett annat boende och i så fall vilket boende.
Hemkommuners ansvar
Ett detaljförslag, som är viktigt för de personer som berörs, är att en lagändring ska göras så att hemkommunerna står för vård- och hemtjänstinsatser under semesterperioder liksom under en övergångsperiod vid flyttning till annan kommun. Det löser dagens mellankommunala tvister som ofta drabbar de berörda människorna.
Att den enskilda människan sätts i centrum är tydligt också i förslaget att utrymmet för finansiell samordning av försäkringskassans och sjukvårdens resurser ska öka kraftigt. Det ökar möjligheterna att klara av rehabiliteringsinsatser för att få tillbaka sjukskrivna till arbetet och minskar därmed många människors lidande. Samtidigt ökar möjligheterna att korta vårdköer, arbeta förebyggande och hjälpa multisjuka och psykiskt sjuka.
Ett annat viktigt förslag, som kan tyckas handla om den politiska ansvarsfördelningen mellan stat och kommun men som också kan positivt påverka de berörda funktionshindrade, är att utreda ett statligt huvudmannaskap för LSS - lagen om stöd och service för funktionshindrade. Det bör ge en mer enhetlig bedömning och avlastar kommunerna snabbt ökande kostnader, som i dag konkurrerar om resurser med äldrevården och andra viktiga ändamål.
Ökat personalinflytande
Alliansen uppmärksammar också personalen inom vården och omsorgen. Ökat inflytande för personalen och stora möjligheter att ta över eller starta egen verksamhet kan leda till förnyelse och förbättringar som kommer vårdtagarna till godo.
Många av förslagen i rapporten är kända sedan tidigare delrapporter. När nu slutrapporten presenterats märks att det finns en tydlig linje i förslagen från Alliansen som skiljer sig från socialdemokraternas syn. Det är inte vårdapparaten, kommunen eller staten som är det viktiga utan den enskilda männi-skan med behov av vård eller omsorg. Med valfrihet och flexibilitet ökar de enskilda människornas möjligheter att få den trygghet i omsorgen som är så viktig.