Vad är det som händer i regeringen nu? Centern och Folkpartiet förespråkar lägre ungdomslöner medan Moderaterna säger nej. I en intervju i Dagens Nyheter säger Fredrik Reinfeldt att i Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem.
Nåja det stämmer kanske inte riktigt med hur deras politik 2006 såg ut. Då var kraven på sänkta löner i vissa sektorer allmänt utbredd i moderata kretsar.
Sänkt a-kassa
Ett indirekt led i det var sänkningen/försämringen av a-kassan och sjukersättningen mixat med skattesänkningar för arbetande. Med en större skillnad skulle dels arbetslösa och sjuka stimuleras att söka arbete, men det var även ett försök att få fackföreningarna att hålla nere sina lönekrav.
Allt medan de högst avlönade fick en väsentlig större skattesänkning plus att deras löner höjdes mer än en restauranganställd hade i lön.
Reinfeldt börjar tydligen inse, att ska han vinna nästa val måste han förändra den politik han fört under sex år, där jobbskatteavdraget har varit kittet som skulle frälsa Sverige. Något som han nu ser inte riktigt fungerade. Med Stefan Löfven som huvudmotståndare blir det en hård nöt att knäcka då Löfvens fackliga bakgrund kan bli den som vinner de debatter om arbete som vi kommer att få se.
C och FP lönesänkare
Folkpartiledaren Jan Björklund uppmanade de 100 största kommunerna att anta Centerns och Folkpartiets krav på sänkta ungdomslöner.
Något som hade förutsatte att Moderaterna i många av de kommunerna hade ställt upp på det. Men Reinfeldt uppmanar tvärtemot de sina att säga nej.
Reinfeldt tror inte på sänkta löner. "Det borde vi ha sett redan eftersom vi kraftigt sänkt kostnaderna", säger han i DN-intervjun.
Jojo, de reformerna skulle ge en halv miljon jobb sades det i Moderaternas sista budget i opposition 2006. Reformerna började genomföras året efter och nu ser vi resultatet, vilket även alltså Reinfeldt gör. Bara sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år har kostat cirka 15 miljarder kronor om året.
Borg förvånar också lite genom att ta i mot de företag som skatteplanerar. Inte en dag för tidigt.
Volvo tvingas utbilda själva
Under tiden som Moderaterna och resten av regeringen funderar på hur de ska lösa arbetslöshetsproblemen i Sverige går Volvo ut och säger att de ska utbilda ett par tusen ungdomar, så att de kan få en utbildning som matchar deras behov av arbetskraft.
Socialdemokraternas förslag om att utbilda arbetslösa till det arbetskraftsbehov som finns kanske inte är så dumt ändå? 15 miljarder kronor om året hade varit bra att ha till det. Alla företag är inte lika stora som Volvo som kan sköta sådant internt.