Alliansens förslag är som en frisk fläkt i sjukvården
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I alla målsättningar och planer om att förbättra den utifrån medicinska och tekniska utgångspunkter är det som om det viktigaste, själva människorna, har hamnat i skymundan. Det är därför som många förknippar sjukvården med köer, väntrum och ständigt nya ansikten och kontakter.
Uppgivenhet
Det skulle inte behöva vara på det viset. I en tid då valmöjligheter och mångfald ses som en självklarhet på många av vardagslivets områden är sjukvårdskolossen ett nedslående exempel på motsatsen. Känslan av uppgivenhet är aldrig långt borta för den som kommer i kontakt med den. Det gäller förresten inte bara patienter utan även den vårdpersonal som sitter fast i systemet.
Det hoppingivande i det hela är att det går att göra något åt problemen. Många andra länder är duktigare än Sverige på att sätta patienten i fokus. En undersökning som den borgerliga alliansens arbetsgrupp för välfärdsfrågor presenterat ger exempel på detta.
Väntetid
I Sverige måste 27 procent av patienterna vänta mer än en vecka på att få träffa en läkare. I Danmark är motsvarande siffra 11 procent. I fråga om patienternas uppfattning om innehållet i vården är det 12 procent i Sverige som inte anser att den är tillfredställande. I Tyskland tycker endast 2 procent det. Resultaten förvånar inte. I våras presenterade Vårdförbundet en studie som visade att svenskarna är mindre nöjda med vården än fransmän och britter.
Det viktiga är inte de exakta procentsiffrorna i studier som denna, utan att det finns exempel att lära av. Konkreta exempel av det slag som Göran Persson i ett infall av svällande stolthet över det blå-gula land han leder menade att oppositionen var honom skyldig att peka på.
Stopplag
Tyvärr tycks socialdemokraterna och stödpartierna inte vilja göra särskilt mycket åt sjukvårdskolossen. Hur ska man annars tolka att det bara blir fart på regeringen när det gäller att snickra ihop en stopplag som leder till att nytänkande bromsas upp och marginaliseras?
När Socialstyrelsen nyligen rapporterade att den nationella handlingsplanen för att utveckla hälso- och sjukvården har haft begränsad effekt och inte kortat väntetider tog vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson det med jämnmod. Utvecklingen är positiv, menar ministern och sätter sin tilltro till att den vårdgaranti som ska börja gälla i höst kommer att fungera.
Vårdgivarval
Den borgerliga alliansen däremot vill att all lagstiftning som rör patienträttigheter ska samlas i en lag för att underlätta för den enskilde, att kvalitetsutvecklingen enkelt ska gå att ta del av, att var och en ska få välja vårdgivare och tid för behandling, att stopplagen ska rivas upp och att närsjukvården ska byggas ut, för att nämna några exempel. Förslagen är lika välbehövliga som en frisk fläkt från ett öppet fönster i en grå sjukhussal.