Allt omodernare socialdemokrati

Politik2009-01-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Vi vill redan nu skicka en tydlig signal till de företag som tänker köpa apotek att det är en osäker affär. Vi kommer att förändra villkoren för att säkra skattebetalarnas inflytande" hotar socialdemokraten Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott. Vinner oppositionen makten i nästa val planerar de nämligen att riva upp riksdagens apoteksbeslut.
Målet är en uppgörelse med borgerligheten. Socialdemokraterna är, liksom man tidigare utannonserat, beredd att acceptera försäljning av en del receptfria läkemedel i handeln, förutsatt att regeringen överger planerna på att släppa konkurrensen fri på apoteksområdet (avregleringen, som initialt planerades träda i kraft i och med årsskiftet 2008-2009, sköts som bekant upp av regeringen, som vill invänta så många marknadsaktörer som möjligt).

Att socialdemokraterna lutar åt det här hållet i apoteksfrågan har varit känt länge, och att man väntat så länge med att ge tydliga besked förvånar. Sveriges Farmaceutförbund har redan startat en organisation för att hjälpa medlemmar som vill driva apotek i egen regi. Och en ny undersökning visar att nästan var tredje svensk farmaceut är intresserad av att driva eget apotek som företagare. Utspelet från de rödgröna kastar en mörk skugga över dessa drömmar.

Ställningstagandet är beklagligt i sak. Erfarenheterna från andra nordiska länder som avreglerat är mycket positiva. I Norge och på Island, där fri etableringsrätt för apotek nu råder, har tillgängligheten ökat markant, speciellt i tätbebyggda områden. Öppettiderna har blivit längre och servicen bättre. Därtill verkar ökad konkurrens ha bidragit till sänkta priser.
Däremot är det välkommet att socialdemokraterna spelar med öppna kort. Beskedet förstärker en bild av socialdemokraterna under Mona Sahlin som blivit allt mer påtaglig: partiet rör sig åt vänster.

Det är ett samspel mellan flera faktorer som bestämt den oväntade färdriktningen. I de flesta partier (kanske med undantag av moderaterna), står gräsrötterna till vänster om partiledningen och inom socialdemokraterna är detta extra tydligt. Mona Sahlins svaga ledarskap är därför en förklaring till skiftet vänsterut.
Därtill tenderar partier att radikaliseras när de kommer i oppositionsställning. Regeringsmakt betyder ansvar och med ansvar kommer ett pragmatiskt sinnelag, är tumregeln. Vänsterpartiets vana att formulera idealistiska men ofta ogenomtänkta politiska krav är en orsak till, men också en konsekvens av, att partiet traditionellt haft en svag maktställning i riksdagen.

Med Ylva Johanssons besked har socialdemokraterna gett Sveriges farmaceuter ett starkt skäl att rösta borgerligt 2010. Men beskedet i apoteksfrågan torde också väcka till eftertanke inom traditionella socialdemokratiska stödgrupper. Förnyelsen av socialdemokratin lät vänta på sig, och när den kom gick den i oväntad riktning. Det är ett genuint omodernt parti som tar form.