Från Moderaternas partistämma i Västerås hörs ett parti som med allt större självförtroende formulerar en ny och skarpare politik som tar itu med de problem Sverige står inför. Den växande kriminaliteten. Den alltmer utbredda oron. Den illa fungerande integrationen.
Moderaterna tycks också ha intagit en tydligare ställning till den paramentariska situationen och tänker inte låta sig styras av andras åsikter om vad som är lämpligt eller olämpligt. Partiledaren Ulf Kristersson var tydlig i en TT-intervju:
TT: Vilka ska du bilda regering med?
– Jag har lärt mig den hårda vägen av förra valet att jag inte kan inteckna hur andra partier ställer sig, men väljarna ska veta att en röst på M är en hundraprocentigt säker röst på en ny borgerlig regering som för borgerlig politik, säger Kristersson till TT.
TT: Hör SD till en borgerlig regeringskonstellation eller är det ett samarbetsparti?
– Även den frågan återstår att se. Jag tycker att i väldigt många frågor nu så finns det parlamentarisk majoritet för en annan politik än den S och MP för, säger Kristersson.
– Om det står sig tänker jag använda riksdagens förutsättningar för att bygga bra politik.
Socialdemokraterna har trots sin egen försvagning lyckats använda SD för att splittra borgerligheten. S har därmed ett intresse av att fortsätta hålla SD ute.
Ulf Kristersson uttryckte att något brast i Sverige när en småbarnsamma i Malmö sköts i huvudet, när hon höll sitt barn i famnen. Men när regeringen bjöd in till partisamtal om det grova våldet så fick ett parti, SD, inte vara med:
– Då brast något igen. Regeringen devalverade en fråga som mer än någon annan oroar alla svenskar, oavsett partifärg, till banalt politiskt spel.
– De borde skämmas.
Moderaterna vill utöva ett direkt inflytande på politiken redan under denna mandatperioden. I ett tal till stämmoombuden sade Ulf Kristersson:
– Vi kommer att göra allt vi kan under resten av mandatperioden för att söka majoriteter i riksdagen som löser Sveriges problem.
Moderaterna hoppas på detta sätt bland annat kunna slopa straffrabatten för unga brottslingar mellan 18 och 21 år och driva igenom en lag som ger möjlighet att när det visat sig befogat ge identifierade riskpersoner tillträdesförbud till bibliotek, badanläggningar och butiker. Dessutom vill man försöka finna riksdagsmajoriteter för stramare migrationspolitik och en förändrad energiöverenskommelse som är mer positiv till ny och existerande kärnkraft.