Alltför många saknar kompetens att besluta i en så allvarlig fråga

Politik2005-04-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Som väntat var det inte alla som tyckte om mina skäl varför vi inte bör ha folkomröstning i fråga om EU:s konstitution.
Kulturstorheter som Clas Engström och Bengt Blomberg har via insändare uttryckt en för all del salongsmässig upprördhet, men båda två bara för ett av skälen, detta att en begränsad allmänbildningsnivå skulle diskvalificera för att ta ställning i en sån här komplicerad fråga.
Men jag hade två skäl till, och det ena var att vi har valt ett antal ledamöter i vårt parlament, att ta beslut i såna här frågor, och här får jag medhåll av Clas Engström.
Dock med det förbehållet att det bör ha gått minst ett allmänt val innan den här församlingen tar ställning.

Obligatoriska nejsägare
Ett val kan ha tillfört parlamentet nya ledamöter, som har en helt annan åsikt i EU-frågan än de tidigare ledamöterna, som valdes in innan någon ny EU-konstitution var aktuell.
Den här Engströmska åsikten tycker jag faktiskt är värd full respekt. Men så mitt tredje skäl, och det är det om de obligatoriska nejsägarna.
De som säjer nej, nej och åter nej till allt som den föraktade överheten har föreslagit eller begärt medborgarnas uppfattning om.
Många av dem har inte alls någon uppfattning, men lägger sig inte heller på sofflocket en dag när man har chansen att få jävlas med "de store", nej den här dagen tar man den möjlighet man fått att stoppa sitt älskade nej i valurnan!
Det skulle vara kul få höra någons uppfattning om vi inte kan ha fog för att vara lite skeptiska mot den här gruppen och av det här skälet föredrar att lämna avgörandet till de folkvalda?
Och så Bengt Blomberg, jag har ingalunda omyndigförklarat hela svenska folket, men jag tror att alltför många saknar det som blivit ett så aktuellt begrepp i dessa dagar, alltför många saknar kompetens att ta ett riktigt beslut i en så allvarlig fråga som det gäller här!

Vanliga gnället om bönderna
Så Ingemar Lorin, jag frågade lite försynt om Du inte hade något lite att säga om de mångmiljonavlönade direktörerna, och inte bara skälla på LO och fackföreningsrörelsen.
Men Du kommer bara med ditt vanliga gnäll om att bönderna alla är på väg att utarmas, och det är sossarna och LO som har ställt till det så. Men kommer Du inte ihåg att jag skrivit flera gånger, att jag sett böndernas villkor på nära håll, och inte minst då mjölkböndernas, och JAG AVUNDAS DOM INTE.
De går i stort sett under samma vita piska som Ivar Lo-Johansson beskrev i sina statarromaner. Är det inte så att ett av det svenska jordbrukets största problem är de så väldigt skiftande förutsättningarna, de skånska storgodsen med sina feta myllor, och de småländska och gotländska medel- och framförallt småjordbruken.
Att sen idag konkurrensen från övriga EU-länders jordbruk blivit en starkt störande faktor, den må vi hjälpas åt att möta. Vi har kunnat hjälpas åt förr när det har knipit.
Men återfallet i den "dra-åt-helvete"-attityd från det svenska jordbrukets främsta politiska företrädare, samma attityd som vi arbetarungdomar upplevde ute i de gotländska socknarna, det återfallet gör mig djupt ledsen. Det ska Du veta Ingemar Lorin!
Så har det börjat skönjas farhågor kring det statliga stödet åt vår färjetrafik till fastlandet. Läns- och kommunstyrelse har i brev till Rikstrafiken uttryckt såna farhågor och ska vi säga vädjat om besinning.

Vägverket som huvudman!
I såväl Gotlänningens som Gotlands Allehandas ledare har vi de senaste veckorna kunnat se försiktiga ifrågasättanden om Rikstrafiken är den rätta instansen att handha den här frågan.
Det här ifrågasättandet gjorde jag på den här spalten redan för så där fyra år sedan, skrev en motion till mitt partis lokala årsmöte, men blev så ordentligt avsnoppad, så jag tappade sugen.
Men okej, då försöker vi igen då: Jag anser att Vägverket bör vara huvudman för vår landsväg till fastlandet, den nuvarande färjeägaren kan vara entreprenör om de lämnar det fördelaktigaste anbudet.
Häromdagen fick jag ett nytt argument i folkomröstningsdebatten, och det var i samband med ett önskeprogram i vår kära lokalradio. Den sympatiska tjej som ledde på- annonserade, inte mindre än två gånger förresten att: "Nu spelar vi efter önskan av -och så nämnde hon önskarens namn- "Dans på bryggan" med Åke Grönberg", och så spelade man "Nidälven"!
Och det fantastiska var att när den skivan var färdigspelad, så trodde den sympatiska programlederskan fortfarande att hon spelat "Dans på bryggan"!
Förmodligen kan hon var och när de flesta bredbentstående gitarrkrafsare köpte senaste strängen, men jag vågar baske mig inte låta henne folkomrösta om EU-konstitutionen!
Och så ni kulturstorheter, vi får väl ha liten smula humor också!