Almedalen är världens största demokrativecka

Politik2007-07-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Almedalsveckan har kommit för att stanna. Belackarna som sagt att veckan kommer att minska i omfattning och betydelse efter valåret 2006 har visat sig ha fel. Veckan innehåller nu "allt". Det finns nästan inget ämnesområde som inte behandlas i något seminarium eller debatt.
Förvånande är att inte fler gotlänningar passar på att besöka något/några seminarier. Även ledamöter som sitter i kommunfullmäktige på Gotland deltar förvånansvärt sällan. När jag pratade med kommunens ansvarige - Karin Lindvall - så ger hon flera exempel på studiebesök från olika delar av världen som tittar på hur det är möjligt att politiker från olika block kan umgås med varandra utan aggressioner. Också den kompetensutvecklig av beslutsfattare som sker under veckan studeras.
Veckan är, som jag nämnt tidigare, fullmatad. Vissa dagar är det cirka 150 programpunkter som spänner över vitt skilda ämnesområden. Det är därför jag vill kalla den för "världens största demokrativecka".

Överklaganden
Det största hindret mot utvecklingen på Gotland är alla överklaganden av utbyggnadsplaner. Tiden från det ansökan inlämnas till att slutligt beslut efter alla besvärsomgångar fattas är orimligt lång. Jag tycker det är viktigt att grannar och andra som påverkas av byggnation har möjlighet att överklaga men idag kan man överklaga i nästan hur många instanser som helst. Det är orimligt och jag vet att regeringen arbetar med förslag som skall minska antalet möjligheter att överklaga. Jämför med hur det är för någon som riskerar att dömas till fängelse. De har oftast bara en möjlighet att få omprövning sedan är straffet slutgiltigt bestämt.
En annan möjlighet att få ned de långa handläggningstiderna vore om rättsinstanserna (länsstyrelsen med flera) omgående fattade beslut i ärenden som bara har överklagats för att fördröja och där inget nytt har tillförts.

Gotland som region
Ett antal seminarier under Almedalsveckan har handlat om den framtida regionindelningen i Sverige. Det som förvånat mig är att inte Gotland förberett sig mera inför det förslag som alla visste skulle komma. Jag jämför med hur det var då Sverige i en folkomröstning skulle ta ställning till EU-inträde. Då gjorde Gotlands kommun en ordentlig utredning över vad det skulle innebära för Gotland. Vilka möjligheter och vilka svårigheter det skulle innebära specifikt för oss. Det ledde fram till att kommunen med stöd av länet begärde särskilda ö-regler för Gotland.
Något liknande har alltså inte skett i detta fall utan det är först nu som underlag för ställningstagande arbetas fram. Efter uttalanden från regeringspartierna verkar det som att vi på Gotland får bestämma själva. Att vi behöver öka samarbetet med olika regioner är ganska klart, inte minst efter den ökande specialiseringen i sjukvården. I vilka former får vi förhoppningsvis bra beslutsunderlag för i det arbete som Gotlands kommun nu gör i remissarbetet.
En fortsatt trevlig sommar tillönskas - som förhoppningsvis också innehåller lite mer sol än de senaste veckorna.