Almedalsveckan berör samvetet
Internationella torget blir under Almedalsveckan ett samvete för hela veckan, skriver Lennart Lindgren. Foto: Krister Nordin/GT-arkiv
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Politikerveckan blir ett slags Kiviks marknad, dock med annat innehåll i stånden. Det närmaste man kommer tingel-tangel är väl lakritsremmarna i allehanda färger som bjuds ut här och var.
Alla är på plats. Politiker med medarbetare. Näringslivsfolk. Ideella organisationer. Intresseorganisationer. Lobbyister. Hela journalistkåren med tillbehör som får en härlig jobbvecka på Gotland. Och så vi åskådare och publik som skall räcka till alla evenemang. Allt mingel icke att förglömma, för att synas och betittas. Kändisfaktorn är hög.
Mitt i detta hav av aktiviteter och mingel och kändisar finns en fyr. Den gamla sockersilon på hamnudden. Där huserar Internationella Torget sedan flera år under Almedalsveckan. Med ett innehåll som blir till ett samvete för hela veckan. Som påminner om att där finns en värld utanför Sverige och Europa.
Det finns en värld utanför
Ideella organisationer som arbetar med fattigdomsbekämpning och gatubarn, flickors utbildning i utvecklingsländer och hiv/aids. Här förs klimatsamtal med Anders Wijkman och informeras om barnsoldater i Burundi.
Här genomförs ett unikt tvåtimmarsseminarium om Afrika med rikspolitiker och fackfolk. Här ges information om människors situation i Kapstaden i det Sydafrika där fotbollsfeber nu grasserar. Migration, Palestina, kvinnor som samhällsbyggare och islamofobi. Ett samvete, som sagt. Att där finns en värld utanför Verona, för att använda den på Gotland nu aktuelle Shakespeare.
Svenska Kyrkan finns med för att presentera sina många internationella engagemang. Kyrkan har till och med tagit sig före att ha en egen Kyrkvecka veckan innan för att riktigt sticka ut.
Kyrka i tiden
Bland annat förs debatter om klimatfrågan som kyrkan engagerat sig i, till exempel inför Köpenhamnsmötet i december. Det är bra med en kyrka i tiden när nu en stor majoritet av svenska folket faktiskt är medlemmar.
Men visst finns det samveten här och var ute på stan. Klimatfrågan diskuteras, det är bra. Organisationen Kvinna till Kvinna tar upp en rad viktiga frågor om kvinnors situation i krig och konflikt och kvinnors styrka i konfliktlösning och fredsbyggande, något som alltför sällan tas tillvara. Och så alla kulturaktiviteter.
Alla dessa blåslampor behövs. Kom ihåg att det var envisa och trägna folkrörelser som drev bor apartheid en gång. Folkliga organisationer är länders samveten.
Och hur är det med partiernas samveten? Ungdomsförbunden som sällan visar sig numera i debatten. Undertrycks dessa samveten av partiapparaten?
Besvärliga och viktiga
Ungdomarna som kan tala om vad som är rätt och fel, som kan ta ut kursen mor framtiden. Besvärliga och ifrågasättande, just därför så viktiga.
På Internationella Torget får de chansen att visa upp sig. Där förs "Det globala talet" av det ungdomsförbund vars parti är aktuellt för dagen. Politikerscenen finns således på två ställen, i Almedalen och vid Silon. Lika viktiga, lika intressanta och borde uppmärksammas därefter.
Almedalsveckan behöver sina samveten.