Almedalsveckan kräver nya fokus

Foto: Petra Jonsson

Politik2011-07-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så går en Almedalsvecka än från vår tid och kommer aldrig åter. Men en ny kommer till oss redan nästa år. Då världsarvsstaden åter tar emot med rosor, historia och framtid.

Min första kontakt med årets vecka var redan på söndagen i Silon. På Internationella Torget hade Rädda Barnen riggat upp ett stort "chokladhjul", Livets lotteri. Man snurrade och hamnade i ett land i världen där man kunnat bli född. Länderna fanns där i förhållande till antalet barn som föds. Störst sannolikhet att bli född i Kina eller Indien. Liten chans i Sverige. Jag blev född i Etiopien med förfärande utsikter för mitt liv. Risken för barnarbete är 53 procent, och för analfabetism 57 procent. Hade jag varit flicka var risken stor för könsstympning och barnäktenskap. Och så hade jag vuxit upp i en miljö med tillåten barnaga, väpnad konflikt och sexuell handel med barn. Så nog är livet ett lotteri för världens barn. Det väcker insikt och eftertanke.


Lyfte blicken
Vi är lyckligt lottade som blivit födda i Sverige och bor på Gotland. Det bör vi tänka på då och då. När det talas om ekonomisk kris, utförsäkring, barnfattigdom och revor i välfärden. Allt är relativt i vår värld.

Internationella Torget i Silon bidrog till att lyfta blicken, liksom Säkerhetspolitiska Torget med en lång rad synnerligen intressanta och viktiga debatter. Det kunde behövas när partiledarnas tal i Almedalen var ganska så navelskådande på inrikespolitik. Sverige borde ta på sig ledartröjan för hållbar utveckling, klimatavtal, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning. Åter bli en solidarisk röst i världen. Nä, jobbskatteavdrag ska det vara!

Dock lyftes blicken mot världen i politikertal i Silon. Flera engagerade tal om solidaritet och demokrati. Det publika intresset var dock magert i denna del. Men när Unicef-ambassadören Lill lindfors talade om flickors situation i världen och när Jan Eliasson talade om frivilligorganisationernas avgörande roll, ja då var det trångt i den gamla sockersilon. Och intresset var stort framför utescenen när Ship to Gaza dagligen rapporterade och debatterade.

Holmen i hamnen håller nog på att bli ett nytt fokusområde. Ett alternativ till Donners Plats med omland. På Holmen kan man andas och få påfyllning i själen och i sitt tänkande. Här är det sannerligen inget fejk och trams eller pseudodiskussioner, så som Alex Schulman vill karaktärisera Almedalsveckan.


Fokusförskjutning
Almedalsveckan skulle må bra av en fokusförskjutning mot solidaritet och demokrati, mot livsavgörande framtidsfrågor som hållbar utveckling och sinande naturresurser. Om vårt ansvar för världen och för framtida generationer.

Almedalsveckan behöver diskutera nya välfärdsbegrepp. Det är nog de ideella organisationerna som väcker de viktigaste frågorna, nu och för framtiden.

Almedalsveckan får inte förflackas och riskera en tramsstämpel à la Schulman. Kärnverksamheten under veckan är stark. En fortbildningsvecka. En vecka för informella möten och eftertanke. Den delen måste stärkas.