ALLINGE, Bornholm. Den senaste tiden har det handlat en hel del om Gotland i danska medier. Anledningen är att danskarna nu försöker kopiera Almedalsveckan. På Bornholm - solskensön som i klimat, dofter, färger och ljus så starkt påminner om Gotland.
Hur det gick? Ja, svaret blir nog "sisådär".
Den 14-18 juni flyttade alltså det politiska etablissemaget på och ikring parlamentsbyggnaden Christiansborg i Köpenhamn till trevliga Allinge på Bornholm. Inspirationen kom från inrikes- och hälsominister Bertel Haarder som förra sommaren var inbjuden gäst under Almedalsveckan och som blev eld och lågor över möjligheten att skapa en dansk motsvarighet. Och representanter för Bornholm har länge sneglat på Gotlands-arrangemanget. Så i år skulle det prövas.
Sammanlagt 5 000 makthavare; politiker, journalister och organisationsföreträdare tog charterflyg och färja till Rønne. Evenemanget hade döpts till "Folkemødet", men så mycket vanligt folk såg man nu inte till. Det skulle bli "Demokratins Roskilde-festival" - men blev "Elitens och teknokraternas...". Representanterna för folket utgjordes av dem som städade på hotellen, lagade maten och slog upp tälten...
Men ambitionerna var höga, efter gotländsk förebild. Alla arrangemang skulle vara öppna för alla, gratis, ha samhällsrelevans och hållas inom en radie på en kilometer från Allinge hamn. När jag talade med Bornholms borgmästare, Wiini Grosbøll, sprudlade hon av entusiasm: "Vi har i Danmark en lång demokratisk tradition, som i hög grad bygger på dialog. Folkemødet är därför tänkt som en festival som skapar de bästa ramar för denna dialog. I mina ögon får den danska demokratin möjlighet för att bli något annat och mera än den är idag - och kanske också nå ut bredare. Politik skapas mellan människor och man behöver inte vara politiker för att ha hållningar till hur samhället ska sättas ihop. Folkemødet kan därför kanske också bidra till att göra demokratin mera folklig."
Stora ord som man nog inte riktigt lyckades leva upp till denna första gång, de 250 programpunkterna till trots. En av anledningarna var ju att Bornholmsmötet hölls en vanlig vecka, innan semestrarna. "Vanligt folk" var på jobbet, helt enkelt! Men det här är ett mycket typiskt danskt fenomen. Semestertiden är nämligen helig och får inte innehålla något "seriöst". Det gäller alla och inte minst politikerna som lämnar Christiansborg i slutet av juni för att inte återvända förrän i oktober. Valår eller inte...
Och i höst ska det ju bli val i Danmark även om statsminister Lars Løkke Rasmussen - som ensam har avgörandet i sin hand - inte har bestämt valdag, eller ens månad.
Det här med valet präglade nu inte mötet här på Bornholm särskilt mycket. Visst var alla de stora kanonerna på plats men mest av allt handlade det om sedvanlig dansk "hygge", med gratis fatöl och diverse jippon. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard lagade "flæskesteg" och statsministern gick jovialiskt runt och bjöd på hallonkakor. Den legendariska köpenhamnska bodegaen Toga Vin & Ølstue hade också flyttat med till Allinge (med ett eget tält), så att ingen skulle sakna atmosfären från det inre Köpenhamn.
Bland det mest seriösa stod faktiskt den svenske finansministern Anders Borg för då han gästade Bornholm och talade om det svenska ekonomiska undret. Borg betecknas i danska medier som "mirakelmannen" och respekten för den svenska modellen är stor bland danska politiker, från höger till vänster.
Men Borg var också en artig gäst och rosade den danska regeringen för att ha genomfört, för den ekonomiska saneringen, nödvändiga reformer.
Ett inslag under Folkemødet som jag uppskattade var då rollerna blev ombytta och politikerna fick en möjlighet att grilla journalister och kommentatorer.
Om det inte finns med i Almedalsprogrammet så rekommenderas det! Ställ Mats Knutsson, KG Bergström, Lotta Gröning, Eric Erfors och Mats Linder mot väggen!
Ska man så sammanfatta Folkemødet blev det nog en övning för att göra alla parter trygga vid formen. Bornholm har redan deklarerat att man kommer igen i juni nästa år. Men en del politiker vill göra Folkemødet ambulerande; det talas bland annat om Samsø som ett alternativ redan 2012. Hur som helst: Från Gotlands sida kan vi bara hälsa och säga att det är de första tio åren som är värst, sen går det av bara farten!