Det tyska beslutet om ett stoppdatum för kärnkraften har sänt chockvågor genom den industrialiserade världen. Europas största industriland står enat, folk och regering, för omställning av elproduktionen.
Dessutom håller man fast vid sitt mycket tuffa program för minskade utsläpp av koldioxid. Katastrofen i Japan förde upp kärnkraften på dagordningen igen.
Kärnkraftsmotståndet i Sverige har varit lite tilltufsat på senare år, inte märkts så mycket. Men det lever och mycket har hänt sen folkomröstningen 1980.
Tjänar på vindkraften
Vi var en grupp från S-föreningen 65+ som studerade vindkraftsutvecklingen på Näs. Vi hade lyckan att få höra den oförliknelige Göte Niklasson berätta. De var några som inte var nöjda med att demonstrera mot kärnkraft och för "sol och vind". De ville handling och på den vägen är det.
Först var entusiasmen stor från alla håll när man började tala om vindkraftsutbyggnad här hos oss. Men så tvärvände det och ett mycket högröstat motstånd har bitit sig fast. Otaliga överklaganden har fördröjt och fördyrat.
Kanske hade man inte förankrat tillräckligt från början, inte fått med alla berörda. "Men när vi byggde nästa gång hade vi en som gick runt och pratade med varenda människa som kunde tänkas ha något intresse i det vi gjorde. Då gick det utan problem", säger Göte Niklasson om de tre snurror som nu är byggnadsminnesförklarade.
Nog är det nästan ett underverk att ett totalt värdelöst landområde på en blåsig udde kan ge markägarna en god och stadig inkomst. Också det en stötesten från början, det var ju bara några som tjänade på vindsnurrorna. Men så mycket socialist är Niklasson att man har fått till en överenskommelse, så att alla markägare i området delar på inkomsterna. Det går pengar också till fritidshusägare utan mark vid stranden och till socknen genom kyrkligt ägande.
Centern och kärnkraften
Kärnkraft, det är politik, det. Motståndet mot den gav Centern nästan en fjärdedel av rösterna i valet 1973. Ändå måste statsminister Fälldin ladda Barsebäck. Nu hyllas Maud Olofsson för att hon "lyckats lösa upp Centerns gamla låsningar" och möjliggöra Alliansregeringen. Till priset av att vara ett femprocentsparti i valet 2010. Centern har gått med på att nya kärnreaktorer får byggas i Sverige. Och de väljare som vill ha förnyelsebar energi, de har gått till det allt starkare Miljöpartiet.
LO och kärnkraften
Hur skulle Socialdemokraterna kunnat regera tillsammans med Miljöpartiet? För de senare är kärnkraftsmotståndet en grundbult i deras ideologi. Medan LO kräver utbyggnad av kärnkraften. Elproduktion är inte något man beslutar om för en fyraårsperiod. Det handlar om mycket lång framförhållning.
Den tyska kärnkraften fasas ut till 2024. Har man inriktningen klar, då kan arbetet börja. Där ligger felet med den svenska regeringens tvehågsna politik. Bygga ut både kärnkraft och alternativ energi - vem tror på det?