Alternativa bränslen bra för vår framtid
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under 70-talets stora oljekriser startade en innovativ debatt om energibesparingar och alternativa bränslen. När tillgången på olja sedan återgick till det "normala" ebbade debatten nästan helt ut och samhällsstrukturen fortsatte att byggas efter tesen att oljeresurserna är outtömliga. På senare år har dock samstämmiga forskningsrapporter visat att världens oljereserver inte är så stora som man förut trott och dessutom visar kraftiga klimatförändringar att en minskad användning av fossila bränslen är nödvändig.
För att klara bland annat våra framtida transporters energibehov krävs en omställning till förnyelsebara energikällor. Redan nu finns färdig teknik för storskalig användning av biobränslen som drivmedel i form av biogas, etanol och metanol. Tyvärr kan man nog påstå att intresset för dessa alternativ inom bil- och transportbranschen är ganska ljum och naturligtvis också inom petroleumindustrin. Det är synd, för just petroleumindustrin borde inse att det även går att leva på att framställa och sälja biobränslen. Dessutom är den marknaden både råvarumässigt och ekonomiskt betydligt säkrare än oljemarknaden.
De stora fördelarna med användning av förnyelsebara biobränslen är att beroendet av en svajig och ändlig oljemarknad minskar samt att klimatförändringarna som orsakas av fossila bränslen kan begränsas. Utvecklingen av alternativen kan vi ju inte själva ansvara för på Gotland. Däremot kan vi underlätta användningen av alternativen för öns biltrafik genom utveckling av bland annat biogas. Ett steg på vägen är att beakta detta i kommunens kommande beslut om vår framtida sophantering.