Alternativmedicin är ett aktuellt ämne. Nyligen avlidne dataentreprenören Steve Jobs väntade med att behandla sin cancer och försökte med alternativmedicin. Något som han i efterhand beklagade och varnade andra för.
Hemma i Sverige har vi ett fall där Socialstyrelsen tillåtit en läkare att blanda in healing i sina behandlingar. Fallet togs upp därför att läkaren använde sin titel i annonser för handpåläggning. Något som naturligtvis kan lura patienter att tro att healingen har en kliniskt bevisad effekt.
Själva definitionen av alternativmedicin är egentligen att det är behandlingsformer som inte kunnat styrkas ha någon verkan annat än placebo. Branschen själv skyller vanligtvis detta på den medicinska professionens trångsynthet och ovilja att släppa in konkurrens. Men det är en konspirationsteori som enkelt kan vederläggas.
Med tanke på den skarpa konkurrensen världen över mellan olika forskare och läkemedelsproducenter vore det mycket märkligt om dessa inte sökte med ljus och lykta efter nya fungerande behandlingsformer. Varför skulle de säga nej till vissa typer av behandlingar om de befanns verkningsfulla? Att världens universitet och läkemedelstillverkare skulle ha en outtalad överenskommelse om att inte ta in till exempel homeopati och antroposofiska läkemedel förefaller ganska orimligt.
Att alternativmedicin saknar verkan över placeboeffekt hindrar den inte från att vara en källa till inkomst för många människor. I Västvärlden omsätter bara homeopatin årligen svindlande 500 miljarder kronor. Det säger sig självt att en så resursstark industri också har vägar in i politiken.
För alternativmedicinen är det viktigt att komma så nära den kliniskt beprövad medicinen som möjligt. Detta sker genom två strategier. Den första är att tala om komplementär medicin. Idén är att det finns en kliniskt beprövad behandling i centrum, och sedan lägger man till andra kurer runt omkring. Medicinen gör jobbet, men massören eller feng shui-terapeuten är med och får betalt.
Den andra strategin är att skapa egna examina och hierarkier som påminner om den traditionella medicinens. Genom "officiella" dokument om utbildningar och olika register för utövare ges branschen en aura av respektabilitet.
I Sverige är det framförallt ett politiskt parti som sjanghajats av helbrägdagörarna, och det är Miljöpartiet. På sin hemsida skriver de gröna: "Fler yrkeskategorier kan samverka inom hälso- och sjukvården i team för bästa resultat. Alternativ- och komplementärmedicinska utövare ska kunna arbeta tillsammans med sjukvården för en patients bästa när så är lämpligt och önskvärt. En struktur för bedömning av utbildningsnivå, resultat och seriositet hos utövarna behöver utformas på samhällsnivå."
Vi får sannerligen hoppas att detta inte är ett område där Miljöpartiet kommer att få inflytande.