Amsterdam, cyklister och ökat missnöje

Politik2018-05-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika Gotlands Folkblad

Varit i Amsterdam några dagar och det var en trevlig vistelse med många intressanta intryck. Det tydligaste var naturligtvis den liberala hållning till prostitution och cannabis.

De prostituerade hade egna företag och betalade skatt som vilken företagare som helst. En välordnad verksamhet om man betraktar det utifrån.

Likaså är det väldigt fritt kring cannabis som får rökas och säljas på särskilda coffeshops. I de vanliga turistbutikerna så fanns det ett stort utbud av godis och glassprodukter med cannabisingredienser till salu. Lagligt att ta med till vilket land som helst enligt tydliga skyltar i butikerna.

De nederländska politikerna har givit viss välsignelse till detta och det är långt ifrån hur svenska riksdagsledamöter och regeringen i Sverige tänker.

Finns nog säkert en hel del bekymmer kring sex- och droghandel även i Nederländerna men det samhället har tillåtit detta till en viss nivå och den kommer nog att sänkas framöver gissar jag. Har man väl börjat så brukar det fortsätta. Jag vet inte om de har mer eller mindre bekymmer med droger än vad vi har i Sverige. Det finns olika rapporters som säger att de har större bekymmer än i Sverige, men det finns andra rapporter som säger motsatsen. Jag betraktar dessa som partsinlagor.

Att det idag finns en liberalare hållning kring cannabis och liknande produkter har säkert sin förklaring i att många av dagens beslutfattare runt om i världen har varit en del av den frihet och liberalisering som skedde under 1960-talet.

Det andra som stack ut i Amsterdam var att alla tycktes cykla och det hade totalt kommando över trafiken. Det var några gånger som jag glömde bort mig och var nära att få en hord av cyklar på mig, men som tur var så klarade jag mig.

Cyklisterna visade ingen respekt för varken bilar, bussar, spårvagnar eller gångtrafikanter. Hälften av Amsterdams innevånare påstås cykla och enbart 5 procent använde kollektivtrafik.

Nederländerna präglas även av en djup splittring i landet och främlingsfientligheten har satt djupa spår i samhället. Risken är stor att vi även i Sverige får en djupare splittring framöver.

Jag har länge trott att Sverigedemokraterna i detta val kommer att nå sin högsta notering för att sedan minska successivt. Vid årsskiftet kände jag faktiskt att jag skulle få fel men under våren nu så har min oro för missnöjet som spritt sig i breda grupper faktiskt tilltar.

Risken är att den missnöjesvåg som spritt sig emot etablissemanget faktisk ökar och då tror jag att höstens regeringsbildning faktisk blir besvärlig.

Varken S eller M kommer att lyckas återta sina missnöjda förlorade väljare trots sin tydlighet i en rad olika frågor.