Å ena sidan är Sverige bäst i världen, med en tillväxt i kinesisk takt, ordning i statens finanser och en öppen arbetslöshet som finansminister Anders Borg spår sjunker till 3,5 procent framemot 2014.
Å andra sidan varnar han för katastrofen runt hörnet, om vi inte passar oss med våra banker och privata lån - med mera.
Borg målade brett när han på onsdagen var inbjuden att kommentera 2011 års rapport från SNS Konjunkturråd. Den föreslår reformer för ökad sysselsättning, mot nya finansiella kriser och för en effektivare klimatpolitik.
Borg passade på att ge sin verklighetsbeskrivning av svensk ekonomi och ange sin dagordning för de närmaste åren. Han kallar det finansiella systemet robust. Sysselsättningen växer starkt, jämfört med andra länder. Det finns ett reformutrymme, när andra länder tvingas strama åt.
Men problemen är där, hemmalagade och utifrån kommande.
Borg: "Vi har jämfört med vad som är möjligt för stor arbetslöshet och för stort utanförskap."
Konjunkturrådet är av samma åsikt och föreslår som bot sänkt ingångslön och arbetsgivaravgift för unga och flyktinginvandrare, samt ett omfattande system med jobb för sysslolösa men arbetsföra som försörjs av samhället. Ingen kommer då längre att höra talas om brist på händer i demensvården och på dagis, säger man.
Men Borg tror att denna i grunden positiva idé blir väldigt dyr att förverkliga, att med välfärdsjobb för hundratusentals svara på frågan om vad de ska göra som av en eller annan anledning tillfälligt eller permanent inte platsar på arbetsmarknaden.
I stället lovsjunger han fortsatt sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Även efter en rad jobbskatteavdrag är det inte särskilt lönsamt för en ensamstående med två barn att ta ett låglönejobb. Det är ett problem att människor med hög utbildning är hårt beskattade, säger Borg, men särskilt viktigt för landet är att skatten sänks för låg- och medelinkomsttagare.
Det känns som om Borg luftar argument mot dem som har andra åsikter. Även inom regeringen.
I onsdagens partiledardebatt sa Fredrik Reinfeldt att förutsättningarna är goda för att Sverige lämnar krisen starkare än när vi gick in i den. Några kvarter bort utnyttjade Borg det tillfälle han hade att villkora denna prognos.
Problemet är skulderna. De utlöste finanskrisen 2008 och ett par av våra banker var nära att dra med även Sverige i fördärvet. I dag är svenska hushåll skuldsatta till 170 procent av sin disponibla inkomst. Och vi påverkas av att flera för oss viktiga länder tvingas spara efter att ha hanterat krisen med en explosion i sin offentliga skuldsättning.
Sverige är Europas nya tigerekonomi, fick Borg höra som en komplimang av sin ungerske kollega när EU:s finansministrar träffades i tisdags.
Vi vet hur det gick för den förra tigern, Irland. Just när det går bra för Sverige finner Borg det rätt att påminna om det där med högmod och fall.