Anderssons avstickare

Politik2007-03-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Saker och ting förändras. Det som jag en gång lärde mig som begrepp för meteorologiska kriterier för när vi fått vår gäller inte längre. I lördags skrev jag under den här vinjetten att det är att det skall vara en dygnsmedeltemperatur över 0-strecket tio dagar i följd.
I en annan tidning i lördags läste jag att det är sju dygn som gäller. Och för detta uppgavs SMHI som källa.
Jag måste naturligtvis kolla, men på SMHI och i flera uppslagsverk hittar jag inte den här dygnsbeteckningen, varken med tio eller sju dygn. Nu står det att våren kommit när temperaturen är i stigande och håller sig mellan 0 och 10 grader.
Inte så värst precist, men så skall vi nu ha det.
I alla fall tyckte jag mig känna våren på min söndagspromenad. Åtminstone i solen och i läläge.
Och så gällde det hörn på runda föremål som jag skrev om vid månförmörkelsen. Nej, vi kunde inte se den på Gotland, men den grafik jag sett på förhand var tydligen inte riktig. I tevebilderna visade det sig att skuggningen började nere i vänstra hörnet och sen gick uppåt. Inte i det övre vänstra hörnet som jag skrev.
Givetvis kommer ett telefonsamtal som jag väntade på. Frågan var om jag aldrig ser skidskytte på teve. Jo, det gör jag och hade jag dragit mig det till minnes när jag skrev texten i fredags så hade jag angivit cirkelbelägenheten i klockslag. Det rätta var tydligen att förmörkelsen började i positionen klockan halv åtta. Dock inte att förväxla med klockslaget 22.30 då den inträffade, som i så fall stämt med min lördagsangivelse.
Nu skall jag inte krångla till det mer utan bara öppet erkänna att två fel i en och samma text var två för mycket.