På väg hem från semestern fick jag en bra geografilektion. Det som jag lärt mig av stater och gränser fick jag se tydligt och klart från flygplansfönstret men utan gränser och utan namn på staterna 11 000 meter nedanför fönstret. Jag kan erkänna att namnen och placeringen av de före detta delrepublikerna i det som en gång var Sovjetunionen är inte min starkaste sida.
Krigets Afghanistan
Däremot var det ingen tvekan när vi passerade Afghanistan. Det tog ett tag innan vi med 800 km/tim hade passerat detta jätteland. Min reflektion när jag såg alla berg, dalar och slätter var hur svårt det måste vara att hålla ihop detta som ett land.
Vi vet sedan lång tid att inbördeskrig pågår mellan olika religiösa grupper och klaner och där även andra stater blandat sig i. Hur skall något så stort, otillgängligt och splittrat kunna enas om fred och en gemensam utveckling?
Att slutligen landa hemma på Gotland är alltid en lättnad och inte sällan en längtan när jag är iväg. Här finns förutsättningarna, längre än 200 år, att i fred bygga gemenskap och ett gott samhälle.
Vårdnämnderna
En resa ger också andra perspektiv på de konflikter och motsättningar som vi har att hantera och lösa. Det tillhör numera vår moderna historia då det i fullmäktige kunde uppstå motsättningar mellan företrädare för de geografiska vårdnämnderna.
Knappast någon kommer väl ihåg den stundtals hetsiga debatten i talarstolen mellan Kerstin Karlström (C) från norr och Bror Lindahl (FP) som företrädde den södra. Ofta handlade det om vem som hade fått bäst förutsättningar, läs pengar, att fullfölja sina intentioner inom vård och omsorg.
Men visst måste vi hela tiden se till att inte bara hålla ihop vårt samhälle utan också försöka se till att alla gotlänningar ges samma förutsättningar även om det är fler som bor i Visby. Landsbygdsfrågorna måste hela tiden vara nära och hållas levande. Vi har inga höga berg och djupa dalar men inte heller religiösa motsättningar eller olika klaner (nåja ;-).
Starka män och snabba beslut
Därför kan vi fortsätta att bygga gemensamt där vi hela tiden ökar förståelsen för våra olika förutsättningar och behov.
Något som diskuterats på sista tiden är behovet av en stark man och snabba politiska beslut. Vi har en lång tid av levande demokrati som också skapat våra goda förutsättningar att bygga landet. Därför är det mig fjärran att se hur en ensam person, oavsett kön och kloka åsikter, skulle kunna vara ett alternativ till detta.
Jag kan också tillstå att det ibland finns en tröghet i detta system men samtidigt är det offentligt och bygger inte på enskilda överenskommelser i slutna rum.
För att hålla ihop vår ö och skapa de bästa förutsättningarna för oss alla gäller det däremot att vi värnar om ett gott samtalsklimat och förståelsen för våra olika roller och beslutsvägar.