Många tror att läkare bara vårdar, botar, lindrar och tröstar. Vid sidan av dessa huvudsakliga plikter är de också byråkrater. Samhället ställer allt högre krav på att läkarna också ska vara samhällets kunskapare om vilka medborgare som är olämpliga i olika sammanhang. Detta blir särskilt tydligt i trafik- och vapenlagstiftningen.
I senaste numret av Läkartidningen problematiserar Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, frågan om läkares anmälningsplikt för olämpliga vapeninnehavare. I Sverige finns 600 000 vapenägare det motsvarar cirka 7 procent av befolkningen, för att hitta de olämpliga i den gruppen ska läkare anmäla alla som är olämpliga att inneha vapen, dvs även alla inom de övriga 93 procent av befolkningen som är irrelevanta i sammanhanget, om det inte är klarlagt att personen inte har vapen. Uppenbarligen prickar läkarna lite rätt, för av 1 040 anmälningar 2012 rörde i alla fall 30 procent vapenägare. Men fortfarande får polisen årligen rapporter om hundratals olämpliga medborgare helt i onödan.
Även den som har körkort men som läkare finner medicinskt olämplig att köra ska anmälas, det berör tio gånger fler personer, av drygt 6 miljoner körkort återkallades 4 400 av medicinska skäl 2013.
Myndigheten för vårdanlays pekade i en rapport förra året på att Sverige kommer på plats tre av 21 OECD-länder när det gäller läkartäthet. Men Sverige hamnar bara på plats 24 av 25 när det gäller antalet patientbesök per läkare. Flera punkter lyftes fram som delförklaring, en av de viktigaste var den stora administrativa bördan som lagts på läkarkåren.
När läkaren inte bara ska uppfylla sin vårdplikt utan även har en myndighetshatt till läkarrocken och stetoskopet så hotas den grundläggande relationen mellan patient och läkare. Den som vet att han eller hon riskerar att bli av med körkortet är sannolikt inte alltid fullt så uppriktig i sin läkarkontakt som den medicinska behandlingen skulle kräva. Det är också ett rimligt antagande att många helt undviker att gå till doktorn när man vet att ett besök kan medföra återkallat körkort eller vapenlicens.
Kanske skulle det behövas ett alexanderhugg mot de sidouppgifter som läkarna ålagts. En början kan vara att byta läkarnas rapporteringsplikt mot att innehavarna själva får bekosta och lämna in intyg om sin lämplighet. I vart fall kan det vara lämpligt för vapen- och körkortsinnehavare som kommit upp i en ålder då kroppsliga förändringar ofta sätter in.
Naturligtvis skulle inte alla fångas upp, äldres hälsa kan snabbt svikta och exempelvis psykiska förändringar kan också komma fort. Men ställt i relation till den ökade vårdbyråkratiseringen och risken att de som behöver vård undviker den är det att föredra.